Hlavní obsah

Čtvrtina britských dětí do 10 let drží dietu – bojí se šikany

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posedlost vzhledem a především váhou nabývá v posledních letech nesmírných rozměrů. Vždyť už i malé děti do deseti let drží diety a hlídají si každé kilo. Navíc je trápí všudypřítomná šikana od štíhlejších vrstevníků, a od té je už jen krůček k anorexii.

Foto: Profimedia.cz

Obézní děti jsou častěji šikanovány.

Článek

Server Mail Online uveřejnil nejnovější průzkum, který probíhal mezi 1500 mladými lidmi ve věku mezi sedmi až 18 lety. Z nich si více než 40 procent dětí do deseti let pravidelně hlídá váhu. Téměř čtvrtina z uvedených 40 % dětí si o sobě navíc myslí, že jsou obézní a tak někdy v minulosti držely dietu.

Není nic nového, že děti s vyšší váhou jsou častěji šikanovány. To ostatně dokazuje i zmiňovaný průzkum, při kterém se 28 procent dotázaných přiznalo, že bylo kvůli své hmotnosti šikanováno, přičemž 26 procent z nich raději drží dietu v naději, že nějaké to kilo shodí.

Dokonce i takto malé děti (38 %) už tvrdí, že jsou ovlivněny "dietou posedlou společností".

K hubnutí používají projímadlo

Stejně šokující výsledky zjistili výzkumníci i u mládeže ve věku 11 až 13 let. Z těch se 61 procent přiznalo, že mají obavu o svoji váhu a 45 procent připouští, že v minulosti drželo dietu. Pravidelně se jich váží polovina a taktéž polovina trpěla kvůli váze šikanou.

Nicméně poslední průzkum ukazuje, že mnoho dětí se v otázce váhy obrací spíše k extrémním a zdraví škodlivým opatřením, než k pravidelnému cvičení a zdravé stravě. Ze všech věkových skupin si 16 procent dětí k hubnutí pomáhá projímadly a více než čtvrtina navštívila webové stránky o anorexii.

Podle NHS (National Health Service – Národní zdravotnická služba) je obezita mezi mladými Brity poměrně závažným problémem. Například v roce 2008 byli v Anglii jeden ze šesti chlapců a jedna ze sedmi dívek obézní.

Průzkum byl proveden na zakázku pro pořad Dying To Be Thin (zemřít štíhlá) televize ITV1.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se změní život, když se změní váha

Pocit štěstí, zadostiučinění, větší sebevědomí a více energie do života, to zná asi každý, kdo úspěšně shodil kila, která ho trápila. Se změnou postavy...

Top potraviny, které vám pomohou s hubnutím

Naostřete si vidličky a vydejte se do boje za štíhlejší postavu. Spolu s odbornicí na sportovní výživu Leslie Bonciovou si posvítíme na potraviny, které vám...

Výběr článků

Načítám