Hlavní obsah

České děti: nejtlustší je u nás doma tatínek

Novinky, zun

Když se zeptáte českého dítěte, kdo je z jeho rodiny podle něj tlustý, nejčastější odpověď zní: "Tatínek". V průzkumu stravovacích a pohybových zvyklostí českých dětí tak odpovědělo téměř 37 procent českých dětí ve věku od 12 do 15 let.

Foto: Profimedia.cz

Nejtlustší jsou tatínkové, děti jsou až na druhém místě pomyslného váhového žebříčku.

Článek

S 26 procenty následovala odpověď "já“ - na druhém místě tedy děti uváděly jako nejtlustšího člena rodiny samy sebe - s 20 procenty následovaly maminky a se 17 procenty bratr nebo sestra. Pozoruhodné je také to, že žádné z dětí nezvolilo odpověď, že u nich v rodině není tlustý nikdo.

Průzkum probíhal na několika školách po celé republice v rámci programu Obezita není náhoda, v kterém s podporou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) besedují s dětmi odborníci o tom, jak a proč vzniká obezita a jak se jí vyhnout.

Děti sportují, ale rodiče ne

Poměrně překvapivé jsou odpovědi dětí na otázky týkající se rodinného pohybu. Na otázku, kdo z tvé rodiny pravidelně sportuje, tedy alespoň jednou týdně chodí na hřiště, do tělocvičny, bazénu nebo pravidelně cvičí doma, jmenovalo téměř 41 procent dětí sebe a na druhém místě s 22 procenty své sourozence. Až na třetím a čtvrtém místě skončili shodně s 15 procenty maminka a tatínek a v 7 procentech rodin nesportuje podle dětí nikdo.

Tento výsledek poněkud boří zažitý mýtus o tom, že děti sedí u televize nebo počítače a rodiče je nemohou přimět k žádnému pohybu, vypovídá však hodně o životním stylu rodičů a o příkladu, který dětem dávají. Na otázku, kdy naposledy jsi společně s někým z rodiny sportoval, totiž zněla nejčastější odpověď: "Nevzpomínám si" (odpovědělo tak 35 procent dětí).

Obézních je pět procent dětí

Pět procent českých dětí je obézních a dalších devět procent má nadměrnou hmotnost, tedy celých 14 procent Čechů má už v dětství velký problém s váhou. V kategorii robustní, tedy na hranici normálu, je 20 procent dětí – to jsou děti, které mají nakročeno k nadváze a pokud nezmění svoje stravovací zvyklosti, během pár let budou mít určitě několik kilo navíc.

V ideální kategorii, kterou odborníci nazývají proporční, je 37 procent dětí, dalších 14 procent jsou štíhlé děti. Zbylých 15 procent má nízkou hmotnost nebo jsou vyloženě hubené – u nich je naopak potřeba dávat pozor, aby nesklouzly k anorexii.

Stravovací preference českých dětí ve věku od 12 do 15 let mají daleko k ideálu. Nejoblíbenější jsou těstoviny, ať už špagety s omáčkou, zapečené těstoviny nebo těstoviny na sladko. Jen tři procenta dětí zařadila mezi své oblíbené pokrmy luštěniny a jen devět procent ryby. Z nápojů jednoznačně vedou sladké limonády – skoro každý den je pije celých 70 procent českých dětí. Následují džusy a až nakonec voda.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se změní život, když se změní váha

Pocit štěstí, zadostiučinění, větší sebevědomí a více energie do života, to zná asi každý, kdo úspěšně shodil kila, která ho trápila. Se změnou postavy...

Výběr článků

Načítám