Hlavní obsah

Plačící dítě může u muže zvýšit hladinu testosteronu v krvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ann Arbor

Podle většiny výzkumů způsobuje u mužů a savčích samců rodičovství a péče o mláďata snížení hladiny testosteronu. Jenže pokud dítě začne plakat, může tomu být přesně naopak.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Hormony a chování jsou propojeny v dynamickém a komplexním systému, a to v mnohem složitějším, než si často myslíme. Hormony se mohou měnit podle kontextu a naše chování a vnímání může mít vliv dokonce i na hladinu testosteronu. Takže stejná situace může vyvolat různé reakce hormonálního systému podle toho, jak se lidé zachovají a co vnímají,“ tvrdí doktorka Sari van Andersová z University of Michigan.

Podařilo se jí zjistit, že ne vždy u mužů dochází k poklesu hladiny testosteronu, když jejich dítě pláče. Záleží, jak se zachovají. U těch, kteří k němu hned běží a uklidňují ho, dojde skutečně k poklesu hladiny testosteronu o deset procent, ale otcové, kteří dítě slyší plakat a nemohou ho uklidnit či k němu nejdou záměrně, mají hladinu testosteronu o dvacet procent vyšší.

„Zřejmě tu funguje princip vyloučení mužského pohlavního hormonu, jaký známe ve chvíli ohrožení či boje. Jedinec vnímá své dítě s pocitem: já tě ochráním, budu bojovat,“ míní van Andersová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám