Hlavní obsah

Noční pomočování ničí sebevědomí

Právo, Petr Veselý

Víte, co mají společného herečka a zpěvačka Barbra Streisandová, bývalý americký prezident Roosevelt a slavný spisovatel George Orwell? Jednu trpkou zkušenost: v dětství je trápilo noční pomočování.

Foto: Profimedia.cz

Psychické problémy dítěte někdy enurézu odstartují, často ji provázejí a nejednou i zhoršují.

Článek

Jde o problém, o kterém lidé neradi mluví. Přitom trápí 15 až 20 procent dětí do pěti let, 10 procent desetiletých a 3 procenta dvanáctiletých školáků.

„Hodně lidí si myslí, že hlavní příčinou těchto potíží jsou stresy, traumatizující zážitky a vůbec psychika,“ říká MUDr. Zdeněk Dítě, dětský urolog z Prahy. „Daleko častějším důvodem bývá porucha nebo nezralost nervů, které koordinují funkci močových cest a ovlivňují produkci speciálního hormonu. Ten v noci snižuje tvorbu moči, aby zbytečně nepřetěžovala močový měchýř. Někdy se na těchto potížích podílí i fakt, že dítě nevzbudí nutkání jít na malou.“

Speciální pleny

Léčba se odvíjí od typu poruchy. Lékař musí vyloučit, že se jedná o její složitější typ. Jednoduché formy pomočování neléčí u dětí do pěti let. Pokud je nutný jeho zásah, dítě by mělo:

  • Pít hlavně v první polovině dne, hodinu před spaním si už nenalévat vůbec nic.
  • Chodit pravidelně a včas na WC, močit tam v klidu a snažit se o důkladné vyprázdnění. To vede ke správnému nácviku reflexů močových cest hlavně v předškolním věku. 
  • Užívat hormon, který snižuje tvorbu moči.
  • Může využít speciální pleny, které připomínají spodní prádlo. Jsou nenápadné a fungují efektivně. Dítě si je bere na noc. Mohou ho zbavit obav, stresu a napětí. Podobně jako jeho rodiče. Dají mu šanci jet třeba na školní výlet a vůbec mimo domov. Díky nim získá také čas na komplexní léčbu. I když jsou lékaři úspěšní, problémy se občas vrací.

Velký strach malých dětí

Příčinou pomočování (odborně: enurézy) může být vedle uvedených důvodů také:

  • Genetická dispozice, tedy sklon k těmto potížím zděděný po rodičích.
  • Infekce močových cest. 
  • Úraz míchy, a tedy špatné ovládání svěračů močového aparátu (dítě má pak obtíže i přes den a složitější bývá rovněž jeho léčba). 
  • Porucha funkce svaloviny močového měchýře. Obvykle souvisí s vrozenou vadou páteře a míchy. I v tomto případě bývají obtíže většinou komplikovanější. 
  • Cukrovka a další choroby.

Psychické problémy dítěte někdy enurézu odstartují, často ji provázejí a nejednou i zhoršují. Noční pomočování sráží sebevědomí postižených jedinců až někam k nule. Mají pak strach z dětských táborů či z několikadenních výletů. Ale problémem se stává i přespání u kamaráda. Dítě se bojí, že se ztrapní a ostatní se mu budou smát.

„Proto je u této poruchy velice důležité, aby rodiče reagovali klidně, laskavě a snažili se potíže řešit racionálně. To znamená ve spolupráci s lékařem nebo psychologem. Své ratolesti by měli trpělivě vysvětlovat, že enuréza je porucha, která se dá řešit.“ Lékaři se často setkávají s dvěma extrémy. Rodiče zlehčují potíže svého potomka, případně je bagatelizují. Nebo mu naopak nadávají, vyčítají mu, co provedl, a trestají ho. Oba přístupy nic neřeší. Poruchu jen zbytečně prohlubují.

S nočním pomočováním se lze dobře vypořádat a prožít úspěšný život. Výmluvným příkladem jsou kariéry tří slavných osobností uvedených v úvodu tohoto článku.

Víc se o enuréze dozvíte na www.snyvsuchu.cz nebo www.nocvsuchu.cz. Užitečné je řešit zároveň s urologickými také psychické problémy dítěte. Na některých klinikách urologové úzce spolupracují s dětskými psychiatry (např. www.thklinika.cz).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám