Hlavní obsah

Za zpomalením růstu dětí může být i mozkový nádor

Právo, Václav Pergl

Pokud dítě velmi pomalu roste, může to být i prvním příznakem vážné choroby. V mozku se totiž přestane tvořit růstový hormon většinou proto, že podvěsek mozkový zasáhne nádor.

Foto: Profimedia.cz

Pokud dítě velmi pomalu roste, může to být i prvním příznakem vážné choroby.

Článek

„Včasné odstranění nádoru jim zachrání život,“ soudí pediatr Bohuslav Procházka z Kutné Hory.

Podle něj špatně, tedy pomalu, rostou také děti, které nemají optimální funkci ledvin, a děti s neléčenou celiakií (přecitlivělost na lepek obsažený v potravinách).

„Nevšímavost rodičů a lékařů k pomalému růstu dítěte je nebezpečná. Čím dříve je léčitelný problém s růstem zjištěn, tím větší šance má dítě na dosažení normální výšky,“ soudí pediatr Procházka.

Varující signály

Vedle zpomalení růstu varujícím signálem mohou být i dlouhodobé bolesti břicha a hlavy, časté průjmy, vyšší únava či rychlejší přibývání na váze. Lékaři, jak soudí doktor Procházka, sice kontrolují vývoj dítěte pravidelně, ale měli by v tom více spolupracovat s rodiči. Ti by měli pravidelněji zapisovat míry dítěte do zdravotního průkazu a při prohlídce u lékaře pak růst nebo stagnaci růstu s pediatrem konzultovat.

Profesor Jan Lebl, přednosta dětské kliniky FN Motol v Praze, tvrdí, že v Česku se léčí s poruchou růstového hormonu v 11 centrech 1176 dětí a dospívajících. Léčba stojí až stovky tisíc korun ročně, ale rodiče zaplatí pouze 30 Kč za recept.

S léky je růst normální

Pokud dítě léky užívá pravidelně, dosáhne výšky zhruba 170 cm a pak je může vysadit. Bez léčby by se jeho růst zastavil mezi 110 až 140 cm.

Podle profesora v některých případech, které jsou zvlášť těžké, se růstové hormony podávají po celý život a dotyčnému zpevňují kosti a udržují hladinu krevních tuků.

Oba lékaři se shodují v tom, že podcenit pomalý růst dítěte je obrovská chyba, která může mít osudový vliv na vývoj dítěte.

Reklama

Související témata:

Související články

Mozek plně dospívá až po čtyřicítce

Dospělost podle některých nastává v osmnácti, z biologického hlediska je to však až v jednadvaceti, kdy se definitivně zastavuje růst a končí bouřlivé zrání....

Výběr článků

Načítám