Hlavní obsah

Co dělat, když děti nechtějí při domácí léčbě spolupracovat

Novinky, Bohumila Kunertová

Mít doma malého maroda je pro každého rodiče zatěžkávací zkouškou. Samotný fakt, že je potomek nemocný, je mnohdy stresující. Pokud navíc ještě dítě nechce spolupracovat při přijímání léků nebo dodržování pitného režimu, je to situace vskutku nelehká. I na ni se dá ale s trochou vynalézavosti vyzrát.

Foto: Profimedia.cz

I u větších dětí můžeme zvolit místo klasických tablet spíše sirup. Jeho polykání je jednodušší a příjemnější.

Článek

Virózy, chřipky, angíny nebo infekční choroby. To je jen malý výčet nepříjemností, se kterými se děti během roku v prostředí školy či školky setkávají. Rodičům pak nezbývá nic jiného, než zůstat s dítětem doma a zahájit domácí léčbu, pokud nejde o vážnější onemocnění.

Jak ale téměř každý rodič potvrdí, přimět dítě při domácí léčbě ke spolupráci, bývá mnohdy nesplnitelný úkol, především u menších potomků. Na jedné straně je možná dítě rádo, že je doma a nemusí do školy, ale se samotným léčením je to jiné. Mnohdy nepříjemně chutnající léky prostě nechce, nemluvě o pravidelné stravě či pití.

Nechce léky nebo kapky

Největší noční můrou rodičů s nemocným dítětem bývají hlavně léky v tabletové formě. Přesvědčit i větší dítě, aby prášek spolklo, často představuje velký boj, u malých je to téměř nemožné. Řešení ale není tak náročné. Mnohé tablety se dají jednoduše rozdrtit na menší části, a je tak možné je podávat v příjemnější formě, například s tekutinou. Pokud je možnost, volíme léky v podobě sirupu či kapek, hořké varianty podáváme s oblíbeným pitím.

Každopádně zapomeňte na násilné nucení. Dítě by se akorát vzpříčilo a další léky už byste do něj nikdy nedostali. Nehledě na to, že při nucení může především prášek zaskočit a dítě se může začít dusit.

Nechce jíst nebo pít

Mnohé nemoci bývají v počátečním stádiu provázeny nechutenstvím, pokud tedy nemá dítě hlad, rozhodně ho nenuťte. Stejně byste asi nevyhráli, a i kdyby, většinou to skončí zvracením. Odmítá-li jíst i jindy své oblíbené jídlo, zkuste ho nějak nazdobit a podávat v netradiční formě.

S odmítáním pití je to už horší. Když při počátku onemocnění dítě příliš nejí, dá se to ještě nějak přejít, pitný režim je ale za všech okolností důležitý, a při nemoci obzvlášť. I tady lze poradit jednoduché triky. Zkuste si roli číšníka a podávejte nápoje v netradiční formě - třeba limonádu z teplé vody, květinkový čaj, fantazii se meze nekladou a dítě se určitě bude bavit víc, než když ho budete nutit nebo křičet.

Nápoje můžete podávat i v netradičních nádobách. Třeba v tátově hrnečku, na který jinak nesmí nikdo sahat, šťávu v dětském nádobíčku apod. Mnohdy jen stačí nemocné či nudící se dítě zaujmout a úspěch se posléze dostaví.

Sladké a hravé léčení

Dnes už naštěstí existují v lékárnách mnohé formy léků, které rodičům léčbu trochu usnadní. Pokud to tedy jen trochu jde, vybírejte místo klasických tablet spíše sirupy, pro větší děti existují i léky ve formě sladkých bonbónů s různými příchutěmi.

Při léčbě nezapomínejte ani na vitamíny. Pokud je dítě nechce přijímat v přírodní formě, zkuste vitamínové bonbóny, ty na děti vždycky zaberou. Dobře se žvýkají a pro pobavení malých capartů mají často i různé veselé tvary a příchutě (Multi-tabs, Vibovit, Preventan, CEMIO Multivitamíny, Imunit multivitamín a další). V období nemoci dětem posilují imunitu a napomáhají k rychlejšímu vyléčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Za pomočováním dětí stojí i problémy rodičů

Mnoho rodičů se potýká s problémem nočního pomočování svých dětí, které už jsou ve věku předškoláků či školáků. Nepříjemnou situaci řeší s pediatry, neurology...

Výběr článků

Načítám