Hlavní obsah

Genetické testy mohou pomoci objevit talent dítěte

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete pomocí zájmových kroužků rozvíjet talent svého dítěte, ale nejste si jisti, zda má pro danou činnost skutečně nadání? Pak vám odborníci doporučují udělat dítěti genetický test, pomocí kterého lze identifikovat vlastnosti či dovednosti dítěte, jež se při nedostatku podnětů neprojevují.

Foto: Profimedia.cz

Molekula DNA

Článek

Jednoduché testy DNA objeví, zda má dítě nadání pro hudbu, kreslení či spíše sport, a rodiče ho tak snáze dokážou nasměrovat.

"Genoskop je analýza zaměřená na více než 10 variabilních oblastí v DNA. Jejím prostřednictvím jsme schopni určit fyzickou zdatnost, barvu očí, dispozice pro absolutní hudební sluch nebo sklon k závislostem,“ říká RNDr. Marek Minárik, PhD., generální ředitel společnosti Genomac a dodává:  „Talent by se měl rozvíjet od útlého dětství, aby byl patřičně zužitkován. Pokud rodiče nechají provést genetickou analýzu dítěte, tak se mohou vyvarovat výběru nevhodného koníčku, který by mohl vést ke zklamání obou stran."

Při volbě dětských koníčků hraje roli několik aspektů: vliv rodiny, rodinné vzory, je-li rodina aktivní, co se dítěti líbí, co ho zaujme. Je důležité dávat dítěti již od batolecího věku řadu podnětů, možnost výběru, nezaměřovat ho pouze na jednu činnost. Jedině tak se pozná, co dítě zaujme a zároveň v čem i vynikne.

Koníčky musí děti uspokojovat a bavit

"Cílem při výběru koníčků by mělo být, aby dítě zažilo pocit uspokojení a činnost ho bavila. Rodič by se měl rozhodovat vždy podle zájmu dítěte a nikdy podle svých vlastních očekávání. Nikde není dáno, že rodiče vrcholoví sportovci musí mít dítě s talentem na sport. Může to být například hudba," radí Mgr. Michaela Stehlíková, dětská psycholožka a speciální pedagog.

Genoskop test

Odebírají se stěry sliznic v ústní dutině, takže odběr není bolestivý ani složitý a lze jej provést v soukromí domova. Vzorky se odesílají poštou. Rozbor trvá 4 týdny. Vyhodnocení je závislé na náročnosti interpretace výsledků laboratorní analýzy. Po zpracování obdrží objednatel podrobnou několikastrannou zprávu informující o typu vlastností či vloh a jejich rozsahu. Cena tohoto testu je 2 450 Kč.

Velkým pozitivem kroužku je zdravé trávení volného času dětí, vliv na rozvoj osobnosti a utváření sociálního rozvoje dítěte. Již v dětství se formují sociální role dětí v otázkách, Kdo jsem, Co mám rád a Co umím? Negativem při výběru kroužků je pak přetěžování dětí nebo výběr naprosto nevhodného kroužku. "Velké riziko hrozí dětem citlivým na neúspěch nebo těm s nadměrnou touhou zavděčit se rodičům. Může dojít až k frustracím dítěte, a to především proto, že takové dítě se z dané činnosti nikdy nebude radovat a nebude se cítit ani úspěšné,“ dodává Michaela Stehlíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám