Hlavní obsah

Pětina českých rodičů ví, že je jejich dítě obézní. Většina s tím ale nic nedělá

Novinky, Bohumila Kunertová

Obezita je celosvětově rozšířeným problémem, který se bohužel stále více týká i dětí do 18 let, české děti přitom nejsou výjimkou. Podle průzkumu společnosti Sanep celá pětina českých rodičů s jistotou uvádí, že je jejich potomek obézní nebo má výraznou nadváhu. Přestože některé rodiče tento stav velmi znepokojuje, stále je velká většina těch, kteří to ignorují.

Foto: Profimedia.cz

Poznáte, kdy se vaše dítě přirozeně vyvíjí, a kdy už by se dalo označit za dítě s nadváhou či obézní?

Článek

Údaje o vzrůstajícím počtu obézních dětí v Česku by se daly označit jako alarmující.  Téměř pětina dotázaných rodičů (17 %) s jedním či více dětmi do 18 let s jistotou uvádí, že má jejich potomek problémy s váhou. S tím přímo souvisí vcelku zarážející fakt, že téměř polovina rodičů (48,7 %) i přes tyto alarmující údaje nejde svým dětem ve zdravém životním stylu příkladem.

Více jak čtvrtina (26,6 %) dotázaných rodičů se pak obává, že současná tělesná hmotnost jejich dítěte je na hranici nadváhy, a je s tím tedy nutné něco dělat.

Některé děti (14,9 %) už pak byly kvůli svému stavu nuceny navštívit lékaře. Hlavními důvody byly především deprese, nízké sebevědomí nebo psychické potíže, které celkově trápí 32,6 % dětí s nadváhou či obezitou.

Lenost na prvním místě

Při zjištění, co je hlavními důvody zvyšujícího se počtu obézních dětí, první místo s přehledem obsadila lenost (23,3 %). Mnohé děti jednoduše nechtějí nic dělat, nemají žádné kroužky a volný čas tráví u televize nebo počítače. Za leností se umístil druhý rozšířený nešvar, kterým je přejídání (21,3 %). Teprve s velkým odstupem se umístily genetické dispozice (16,7 %) nebo celkově špatný životní styl celé rodiny (8,7 %).

S názorem odborníků, že české děti zasáhla vlna obezity, souhlasí 77,9 % rodičů. Dostatečnou informovanost, jak s obezitou bojovat, pak uvádí 82,2 % rodičů.

Přesto se ale i přes tyto údaje najdou tací, kteří o problémech svého dítěte vědí, ale celou věc ignorují. Celá šestina rodičů pak zdravý životní styl u svých potomků jednoduše neprosazuje a nelpí na něm.

Internetový průzkum na téma dětské obezity proběhl ve dnech 22. - 31. července 2011 a zúčastnilo se ho 11 370 uživatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

České děti zachvátila epidemie obezity

České děti zachvátila epidemie obezity. „Problém je tak závažný, že letos byl poprvé vyhlášen Den boje proti dětské obezitě, kde prostřednictvím osvětových...

Výběr článků

Načítám