Hlavní obsah

Kdy je vhodné dítěti pořídit mobil

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moje malá dcera za mnou už půl roku chodí tu s naléhavou, tu se sondovací otázkou, kdy už dostane mobil. Zatím zdárně odolávám. Dcera jde po prázdninách do druhé třídy a mě její žádosti přijdou nesmyslné. Proč by totiž měla mít mobil, když ji ze školy vyzvedávám já, na kroužky vozím já a vlastně nikde se nepohybuje sama? A ještě nejméně rok určitě nebude.

Foto: Profimedia.cz

Malé dítě mobil jako komunikační prostředek opravdu nepotřebuje

Článek

Je těžké jí to ale rozumně vysvětlit, když kolem sebe vidí spoustu i mladších dětí, které mobil mají. Já si jen kladu otázku, na co? A kdy je tedy vhodná doba pořídit vlastnímu potomkovi mobilní telefon?

Nějaká vhodná věková hranice pro pořízení mobilu neexistuje. Záleží to jen na nás - rodičích. Psychologové doporučují dětem mobily neupírat, ale zajistit jim jen základní funkce a vysvětlit jim, že např. volání nad rámec vámi stanoveného kreditu si budou platit z vlastní kapsy.

Už jsem poslední ve třídě, kdo nemá mobil...

I tak si ale myslím, že dítě, které do školy chodí v doprovodu rodičů a po škole a družině si je opět rodič vyzvedne, mobil nepotřebují. Přesto už v loňském roce asi třetina rodičů kupovala mobilní telefon žákům první třídy. A prodejci jdou ještě dál. Někteří nabízejí vyloženě dětské telefony, které jsou podle reklamních sloganů vhodné už pro čtyřleté caparty.

Podle červnového průzkumu Národního institutu dětí a mládeže MŠMT vlastní mobil více než tři čtvrtiny dětí. Je to asi i proto, že mnoho z rodičů podlehne jemnému nátlaku potomka, který tvrdí, že on už je tím posledním, kdo ve třídě nemá mobil.

To však opravdu není důvod k pořízení mobilního aparátu. Tím je ale asi doba, kdy se náš potomek začíná s naší pomocí osamostatňovat. Začíná chodit do školy i ze školy sám a bez našeho doprovodu navštěvuje zájmové kroužky, nebo chodí sám ven. Pak je jistě vhodné mobil pořídit. Ale zároveň si stanovit jasná pravidla jeho používání.

Anketa

Kdy mají mít děti vlastní mobil?
ve školce
1,7 %
v 1. třídě
3,4 %
když nejsou pod pravidelným dohledem dospělých
91,7 %
až když dosáhnou plnoletosti
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2339 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám