Hlavní obsah

Děti krmené domácí stravou v dospělosti jedí více ovoce a zeleniny

Novinky, bok

V prvních měsících života je pro dítě nejvhodnější stravou kojení. To ale není možné věčně, a tak dříve nebo později přijde na řadu přikrmování. Novopečené maminky mají na výběr z nepřeberného množství hotových jídel pro menší i větší dítka. Jsou ale takové hotové produkty pro naše potomky opravdu vhodné, nebo je lepší domácí připravovaná strava?

Foto: Profimedia.cz

Domácí příprava jídla možná není tak pohodlná jako nákup hotového pokrmu, rozhodně je ale pro děti prospěšnější.

Článek

Jak by možná řekly naše babičky, není nad domácí stravu. Vždyť za jejich dob mnohé vymoženosti a hotové příkrmy nebyly k mání, a tak jim stejně nezbývalo nic jiného. A podle jejich slov byly i děti možná zdravější.

Pro řadu "současných" maminek je ale jednodušší koupit hotový výrobek a případně ho doma před podáváním pouze ohřát. Čas ušetřený vařením tak mohou věnovat svému dítěti nebo péči o domácnost.

Nejen babičky ale patří mezi zastánce domácího vaření a přípravy jídel. Mezi dalšími jsou i mnozí odborníci z řad dietologů a specialistů na jídlo. Ti se opírají o výsledky nedávného průzkumu, podle kterého jsou děti krmené domácí připravovanou stravou méně vybíravé a v pozdějším věku jedí také více ovoce a zeleniny. A to je rozhodně podle odborníků dobře.

A jak potvrdí i mnozí rodiče, dostat do potomka alespoň občas nějakou tu zdravou věc v podobě ovoce a zeleniny, je často dost nadlidský úkol. Z tohoto hlediska by se tak rozhodně jednalo o prospěšnou věc.

Moderní matky nechtějí vařit?

Budou ale všechny maminky ochotné vařit každodenně doma svému potomkovi stále nové jídlo? Není to zbytečné, když je v obchodech tolik hotových produktů? To podle odborníků záleží také na tom, jaký přístup mají samotné matky ke konzumaci zdravého jídla nebo ovoce a zeleniny.

I z toho samého výzkumu totiž vyplynulo, že matky, které mají rády čerstvé ovoce a zeleninu, jsou více ochotné připravit svým potomkům čerstvé jídlo. Matky nakupující většinou polotovary či hotová jídla však budou i u svých dětí ve valné většině praktikovat podobný způsob stravování.

Odborníci preferující domácí stravu se ale nevzdávají a obhajují své názory tím, že i přes širokou škálu výběru jsou mnohé produkty na stejné kvalitativní úrovni a nenabízejí dětem takovou škálu struktur a chutí, jako čerstvé ovoce a zelenina. Na druhé straně výrobci daných produktů kontrují tím, že se jen snaží usnadnit život všem matkám, které jsou velmi vytížené.

Reklama

Související témata:

Související články

České děti zachvátila epidemie obezity

České děti zachvátila epidemie obezity. „Problém je tak závažný, že letos byl poprvé vyhlášen Den boje proti dětské obezitě, kde prostřednictvím osvětových...

Výběr článků

Načítám