Hlavní obsah

Dobrý sluch je u dětí základní podmínkou pro správný rozvoj řeči

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ucho je prvním smyslem, který je aktivní už v děloze, čtyři a půl měsíce před narozením. Jeho prvotní funkcí je dodávat mozku energii, kterou potřebuje ke svému fungování. Sluch je také důležitou součástí pro dobrý vývoj řeči.

Foto: Profimedia.cz

U malých dětí bývají častou příčinou nedoslýchavosti mazové zátky, nebo také časté záněty středouší, u kterých úplné doléčení trvá i několik týdnů.

Článek

Zdravý sluch je nezbytnou součástí kvalitního života a schopnosti zařadit se do společnosti. Bez sluchu a možnosti komunikace s lidmi se může člověk snadno ocitnout v sociální izolaci.

Vývoji a kvalitě sluchu je proto nutné věnovat pozornost již od narození. I když se vše vyvíjí podle normálu a sluch se zdá být v pořádku, je vhodné jej procvičovat (zda například dítě dokáže rozeznat a lokalizovat různé zvukové vjemy - např. tikot budíku). Především je pak vhodné věnovat zvýšenou pozornost sluchovým vjemům u dětí, které se chystají do první třídy.

Pro vstup do školy je pro ně totiž důležité nejen soustředění se na daný úkol, ale také schopnost umět "odfiltrovat" vedlejší zvuky, které by je zbytečně rušily. Dobrý sluch je také důležitý pro správné vyslovování sykavek nebo znělých či neznělých hlásek.

Schopnost správného určování hlásek je pak důležitá pro zvládání čtení a psaní. I proto je už u malých dětí vhodné procvičovat a říkat různé jednoduché básničky nebo říkanky, které zvyšují schopnost vybavovat si jednotlivé informace.

Když dítě "neslyší"

Stalo se vám někdy, že voláte nebo mluvíte na své dítě, a ono vás prostě neslyší? Nemusí se jednat hned o sluchovou vadu, příčinou může být u dětí často tzv. mazová zátka, která často pokrývá celý ušní kanálek nebo jeho okolí. Pro její odstranění je nejvhodnější použít některé z řady dostupných ušních sprejů (Aurecon Junior, Audispray Junior, Audiclean ušní čistící roztok a další). Na čištění uší pomocí vatových tyčinek u dětí raději zapomeňte.

Jednou z dalších příčin zhoršeného sluchu mohou být často opakované záněty středouší, nedoslýchavost je také častým projevem u zvětšených nosních mandlí. Každopádně neuděláte chybu, pokud při jakémkoli sebemenším podezření na zhoršenou kvalitu sluchu u dítěte navštívíte lékaře. U méně závažných problémů včasná léčba dítěti rychleji uleví, u vážnějších sluchových vad (vrozených nebo geneticky podmíněných)  je včasné odhalení zárukou mnohem lepší možnosti léčby a zároveň úspěšnějšího zapojení do "zdravé" společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Sluch se začíná zhoršovat ve 40 letech

Poruchy slyšení, nedoslýchavost, šumy a hluchota, to nejsou starosti, které řeší pouze starší ročníky. Stále více se tyto zdravotní komplikace týkají střední...

Výběr článků

Načítám