Hlavní obsah

Vtip či smysl pro módu - kritéria pro dárce spermatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které se rozhodly otěhotnět prostřednictvím spermabanky, dostaly až dosud jen kusé informace o anonymním dárci. V podstatě se dozvěděly jen výšku, barvu pleti či barvu vlasů. Brzy si ovšem budou moci vybírat dárce z katalogu, a to podle osobnostních rysů, vlastností a zájmů. A to vše v klidu a pohodlí svého domova.

Foto: Profimedia.cz

Výběr budoucího otce svých dětí mohou nyní ženy provádět i on-line.

Článek

Katalog sestavila jedna spermabanka v Londýně pro neplodné ženy a heterosexuální a lesbické páry. Obsahuje u každého dárce důvod, proč sperma daruje, a krátký popis toho, jaký je.

Tak je například u jednoho z dárců popis: jemná mluva, introspektivní, hloubavý, elegantní a zastánce uvolněného stylu. U dalšího naopak stojí: velmi individualistický, nepředvídatelný a umělecký typ. Má unikátní image rockové hvězdy, pokud jde o vzhled, ne však takový životní styl. Je stydlivý, ale rozpovídá se o věcech, které ho zajímají (hudba, umění či fotografování).

Výběr on-line

Informace o dárcích si mohou klientky spermabanky pročítat on-line v klidu svého domova. Stejně mohou provést i konečný výběr budoucího otce svého dítěte.

Podle britských zákonů kliniky nesmí poskytovat žádné informace, které by vedly k identifikaci dárce spermatu, a tak většina nabízí jen seznam základních fyzikálních vlastností. Některé dávají navíc povolání a záliby.

Počet dárců spermatu v Británii stoupá navzdory tomu, že byl před šesti lety přijat zákon o tom, že dítě má právo znát svého biologického rodiče. Průzkum London Sperm Bank odhalil, že většina dárců si tuto možnost uvědomuje a daruje sperma z převážně altruistických důvodů. Za dárcovství jim nepřísluší odměna, jen částka nahrazující ušlý zisk v práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Mužská plodnost výrazně klesá

Trend dnešní doby stále více posouvá věkovou hranici pro těhotenství. Lidé se chtějí vzdělávat, cestovat, budovat kariéru a početí potomka odkládají na...

Výběr článků

Načítám