Hlavní obsah

Česko zrušilo plošné očkování dětí proti TBC, riziko nákazy je prý minimální

Devadesát let od prvního podání vakcíny proti tuberkulóze dítěti se proti ní u nás očkují jen novorozenci rodičů, kteří přišli ze zemí s vysokým výskytem TBC, nebo tam déle pobývali, případně nemoc byla v rodině. Plošné očkování novorozenců Česká republika loni zrušila, stejně jako před dvěma lety přeočkování jedenáctiletých.

Foto: Profimedia.cz

Zrušením této vakcinace mohou být kojenci dříve očkováni proti jiným nemocem, které je více ohrožují a je proti nim účinná vakcína.

Článek

Podle kritiků hrozí to, že se nemoc vymkne kontrole. Stejně ale postupují mnoho let na doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) jiné země s nízkým výskytem TBC. Rakousko neočkuje už deset let a nemocných nepřibylo.

Loni bylo v ČR 662 případů tuberkulózy, to je 6,3 na 100 000 obyvatel. ČR se tak řadí do skupiny zemí s nejnižším výskytem nemoci.

"Riziko nákazy v Česku je minimální, zastaralá vakcína chrání jen proti komplikacím. Zrušením této vakcinace můžeme začít dřív očkovat kojence proti jiným nemocem, které je více ohrožují a je proti nim účinná vakcína," řekla členka vakcinační komise na ministerstvu zdravotnictví Hana Cabrnochová.

Při plošném očkování proti TBC se kvůli komplikacím musela u řady dětí odsouvat první hexavakcína, která obsahuje i složku proti černému kašli. Po 30 letech tak v ČR byla tři úmrtí neočkovaných dětí na černý kašel. "To je pro nás daleko větší epidemiologické riziko. Zrušením plošného očkování proti TBC můžeme o měsíc dřív zahájit ochranu proti nemocem, proti kterým umíme účinně chránit," vysvětlila Cabrnochová.

Rizikových je asi pět procent novorozenců

Loňské zrušení plošné vakcinace novorozenců vyhláškou potvrdila letos novela zákona o veřejném zdraví. V mezidobí lékaři v 95 ordinacích prověřovali nový systém. Jako rizikové označuje dítě porodnice, dokumenty předává jeho pediatrovi. Ten do měsíce pošle dítě na kalmetizační stanici, aby nejpozději v šesti týdnech věku dostalo vakcínu. Přestaly se dělat tuberkulinové zkoušky, které zjišťovaly, zda dítě nebylo v kontaktu s TBC.

Analýza v ordinacích podle Cabrnochové ukázala, že rizikových je kolem pěti procent novorozenců. Z nich necelá polovina byla očkována brzy po narození. "Je vyvíjen tlak, aby kalmetizační stanice, když už porodnice dítě jako rizikové označila, očkovala bez zbytečné prodlevy. Odsouváním na pozdější věk ztrácí opatření smysl. Má-li být udělána nějaká prevence, musí to být co nejdřív po narození," řekla Cabrnochová.

V ordinaci se setkává nejen s kritiky očkování, ale i s rodiči, kteří se po zrušení plošné vakcinace této ochrany pro dítě dožadují. Probere s nimi, proč právě jejich dítě by z očkování nemělo užitek, a uklidní je i vysvětlením, že tuberkulózou se člověk nenakazí při cestě autobusem a běžným kontaktem s nemocným člověkem. Nutný je mnohahodinový společný pobyt v uzavřeném prostoru.

Reklama

Související články

Změny v očkování dětí

Od listopadu loňského roku v Česku začal platit nový očkovací kalendář. Vzhledem k minimálnímu výskytu tuberkulózy v ČR se přestalo plošně očkovat proti tomuto...

Výběr článků

Načítám