Hlavní obsah

Příměstské tábory učí děti netradiční sporty

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícími se prázdninami vyhledávají nejen Pražané služby příměstských táborů. Ty se v posledních letech významně rozšířily. Fungují po celé Praze, některé mají neomezené kapacity, každý den v týdnu vymýšlejí program a rodiče za něj zaplatí kolem 200 korun.

Článek

Nespornou výhodou příměstských táborů je mnohdy netradiční atraktivní táborový program, kdy si dítě vyplní volné dny, které by jinak strávilo mezi paneláky.

„Už nyní se na nás obracejí rodiče nejen z Prahy, ale i ze středních Čech, kteří jezdí do hlavního města pracovat, a to začínáme až 1. července.

Standardně máme na starosti 70 dětí, ale někdy je jich i sto. Kapacity jsou ovšem neomezené. Vždy se přizpůsobíme zájmu, a protože rodiče musí přihlašovat děti týden dopředu, nasadíme více instruktorů,“ říká hlavní organizátor příměstských táborů Martin Havrlík ze Sportovní akademie nové generace (SANG), která od roku 2007 už na těchto táborech zabavila přes 12 000 dětí.

Zázemí mají tyto příměstské tábory v tělocvičnách u základních škol v Praze, kam je ovšem svážejí instruktoři z devíti sběrných míst v hlavním městě.

Ragby i skákací boty

„Funguje to tak, že mezi sedmou a půl osmou většinou na stanicích metra instruktor podle seznamu přihlášených převezme od rodičů děti. Ty platí za celodenní program na místě nebo předem bezhotovostním převodem. Pak instruktor převeze děti do školy, kde máme zázemí. Většinu času ale trávíme venku. Každý den program přizpůsobujeme samozřejmě počasí a počtu dětí. Na každý den máme jiný program,“ popisuje činnost hlavní instruktor táborů.

V pondělí čekají kluky a holky od 6 do 15 let lanové aktivity. V úterý míčové a jiné hry, kdy si ovšem fotbal a vybíjenou zahrají jen okrajově. Hlavními lákadly jsou právě neobvyklé sporty jako lakros, touch ragby, disk golf, lanové aktivity, brennball, bungee running nebo například skákací boty. „Chceme, aby si děti vyzkoušely i nové netradiční sporty, a máme s tím báječnou zkušenost.

Inspirace pro volný čas po celý rok

Spousta z nich se pak sportu začne věnovat celoročně a někdy i závodně. Na všechny sportovní disciplíny se dá navázat u pražských oddílů. Takže i objevujeme nové talenty a ukazujeme dětem, které si připadají nesportovní, nové disciplíny, ve kterých mohou vyniknout,“ vysvětluje Havrlík.

Na příměstských táborech však děti nečeká jen sport. Středy tradičně patří celodenním výletům, kdy skupinky nesměřují jen do zoologické a botanické zahrady, ale například i na zámky nebo na letiště, čtvrtek je soutěžní a v pátek se pořádají celodenní dobrodružné hry, na které jsou děti zvyklé z běžných táborů.

Co musí rodiče vědět

Na příměstský tábor musí dítě přihlásit týden předem.

Za jeden den zaplatí 200 korun, buď hotově při předání dítěte, nebo převodem.

Děti odevzdávají na jedno ze sběrných míst v Praze mezi 7 a 7.30 hod. a vyzvednout si je mohou mezi 17. a 18. hodinou.

Všechny omezení dítěte musí rodiče napsat do přihlášky – diety, hyperaktivita, fyzické omezení či postižení.

Dítě musí mít lahev s pitím, oblečení na ven, boty dovnitř, kartičku pojištence a na výlety pláštěnku.

Děti čeká program pod dohledem instruktora od 7 do 18 hodin, teplý oběd, pitný režim, zdravotník, sportovní náčiní a vstupy na výletech.

Další informace na www.primestsketabory.cz

„Pamatuji si, že byly děti nadšené především z letiště, z řídicí věže. Ale nejdůležitější devízou příměstských táborů je, že tu najdou nové kamarády, naučí se fungovat v kolektivu, najdou si koníčka, ať už sportovního, nebo například výtvarného, čemuž se také hodně věnujeme, ale přitom jsou večer s rodiči, nemusí si stýskat. Rodiče naopak nemusí mít černé svědomí, že chodí do práce a kvůli tomu mají jejich potomci zkaženou část prázdnin,“ dodal Havrlík ze SANG.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám