Hlavní obsah

Vulgární pohádky, které mají potěšit vyčerpané rodiče

Většina rodičů zná, jaké to je, když děti odmítají usnout. Stejná zkušenost dovedla vyčerpaného amerického spisovatele Adama Mansbacha k sepsání velmi speciální knihy pohádek. Příběhy hemžící se peprnými výrazy ale nejsou určeny dětem. Hitem jsou mezi strhanými rodiči.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dětské pohádky s úlevnými vulgárními nadávkami rodičů se staly hitem v knihkupectvíchVideo: Reuters

 
Článek

Všechno prý začalo jednou večer, kdy Adamova dvouletá dcera Vivien odmítala usnout. Vyčerpaný spisovatel napsal na Facebook, že se rozhodl napsat knihu s názvem "Go the Fuck to Sleep" (Běž už sakra spát). Knihu ve skutečnosti psát nechtěl, vzkaz jen vyjadřoval momentální rozpoložení otce, který se zoufale snaží, aby jeho dcera konečně usnula. Nicméně jeho vtip spustil lavinu nadšených reakcí přátel a hlavně ostatních nevyspalých rodičů. Všichni jej povzbuzovali, aby dílo stvořil.

A tak to nakonec udělal. S cílem vyjádřit lásku, kterou cítí rodič k dítěti, a zároveň vnitřní frustraci téhož milujícího rodiče, který je čím dál naštvanější s tím, jak se čas uspávání prodlužuje.

"Chtěl jsem udělat něco jako riff na ty klasické dětské knížky, které jsou všechny tak snivé a čisté a láskyplné a plné malých milých zvířátek atd.. Chtěl jsem to postavit do kontrastu s vnitřním monologem, který vede rodič ukládající dítě ke spánku," přiblížil v rozhovoru s agenturou Reuters Adam Mansbach. "Je to vlastně dvojí vyprávění příběhu. Jedno milé a hezké, které rodič dítěti říká, a druhé to, které ho v tu chvíli napadá," dodal spisovatel.

I dokonalý rodič to nemá lehké

Nadávkami opepřené knihy pohádek se v předprodeji prodalo sto tisíc výtisků, a to je už páté vydání. Tiskne se celkem 400 tisíc kopií, které vyjdou možná už tento měsíc. Spisovatel dokonce prodal na knihu už i filmová práva. Koupila je společnost Fox 2000.

Mansbach si myslí, že kniha je úspěšná, protože přesně vyjadřuje pocity mnoha lidí: "Výchova je poměrně izolovaná záležitost a lidé o ní moc nemluví, ale má kniha ukazuje rodičům, že tam venku jsou další, kteří jsou jako oni. Má očistné účinky," říká.

"Tak nějak podivně jsme byli nabádáni, abychom o tom upřímně moc nemluvili. Existuje tu asi jakási kultura nedotknutelnosti dokonalého rodičovství, takže si myslím, že tato kniha může být jedním ze způsobů, jak ukázat realitu," tvrdí autor. "I dokonalí rodiče musí uznat, že i když své děti milují, stejně jako my, nemají to vždy snadné."

Kniha je v současné době k dostání v obchodech ve Spojených státech, Kanadě a Spojeném království. V brzké době ale vyjde i v dalších zemích, včetně Austrálie, Německa, Číny a Jižní Koreje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám