Hlavní obsah

Krmte malé děti kdykoli mají hlad, snížíte u nich riziko obezity

Novinky, bok

Také si pamatujete návštěvy u babičky, kdy byl čas oběda či večeře přesně stanoven, a jakékoli výkyvy v pravidelnosti stravování byly naprosto nemyslitelné? Právě takové stravování je ale podle odborníků chybné. A to především u malých dětí, které by se naopak měly krmit kdykoli, když dostanou hlad.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři zastávají názor, že by se především malé děti měly krmit kdykoli mají hlad.

Článek

Po narození miminka se mnohé ženy už v porodnici setkávají s tím, že jim nosí sestry děti na krmení v pravidelných intervalech, zhruba po třech čtyřech hodinách, pokud tedy nemá maminka dítě u sebe na pokoji. Z organizačního hlediska je pro sestry jistě výhodnější nosit děti na krmení všechny ve stejný čas, než po jednom v průběhu celého dne. Ale uznejte sami - je logické, že ne všechny děti budou mít zrovna v tu chvíli hlad, a tak místo krmení prostě usnou a za hodinu či dvě vám nervózní sestra přinese malého hladovce opět.

V porodnici se dá takový "stravovací rituál" ještě pochopit, jakmile se ale maminka dostane s miminkem domů, měla by ho podle odborníků krmit kdykoli má dítě hlad.

Hlavní výhody či nevýhody 

Jak vědci ujišťují, každé dítě má už od narození vyvinutý smysl, kolik jídla potřebuje. A pokud nebude mít už hlad, jednoduše přestane při kojení pít.

Odborníci proto téměř jednoznačně vyzdvihují výhody "nepravidelného" krmení. Hlavním pozitivem je prý méně časté přejídání dětí, protože prostě jedí vždy, když mají hlad a tím mají i znatelně menší porce jídla. To vše se pak podle nich odráží i v pozdějším věku, kdy takové děti mají mnohem menší sklony k obezitě a celkovému přejídání.

Naproti tomu zarytí zastánci "pevně stanoveného" stravovacího režimu (převážně po čtyřech hodinách) tvrdí, že krmení dítěte podle jeho potřeb kdykoli není správné, protože se tím dítě jen naučí, že dostane ihned to, co chce. A pak bude samozřejmě o to víc rozmazlené a bude prý takové chování praktikovat i v jiných situacích, než jen u jídla.

"Podle mého názoru je alespoň nějaká stravovací rutina dobrá. Matky kojící kdykoli si dítě řekne tak často vstávají i v šesti či deseti měsících dítěte několikrát v noci, protože jejich potomek zrovna dostal hlad. To pak často vede k partnerským problémům," tvrdí porodní asistentka a zastánkyně pravidelného krmení Clare Byam-Cooková.

Odborníci na stravování ale tvrdí, že mají svá tvrzení podložena i různými výzkumy a konkrétními údaji. Na kongresu o obezitě v Istanbulu bylo například jasně doloženo, že děti stravující se kdykoli na "požádání" ve věku 14 měsíců vykazovaly mnohem méně váhové nadbytky, než děti, které byly pravidelně krmeny po čtyřech hodinách.

Pozor na příliš baculatá miminka

Dostatečná strava je především u miminek důležitá, ale jak dodávají odborníci, ne za každou cenu. Baculaté miminko je možná krásné, ale jak dodávají, ne vždy platí, že baculaté miminko znamená i zdravé miminko. Je to stejně jako u dospělých, čím více kilo navíc, tím více zdravotních rizik hrozí.

"Každá matka by měla brát ohled na potřeby svého dítěte a krmit ho podle toho. Jakmile, ale dítě bude mít dost, není vhodné ho dále nutit, a to i když podle matky zrovna nedojí požadované množství jídla," tvrdí nutriční odbornice Lynne Danielsová z univerzity v Austrálii, která svá tvrzení zakládá na výsledcích studie stravování zhruba 300 novorozenců.

Dále ale dokládá, že u starších dětí je naopak vhodné nastavit pravidelný stravovací režim. I v tomto případě je ale potřeba dbát na potřeby dítěte, pokud už nemá hlad, rozhodně ho nenutit k dojedení naložené porce.

Výše uvedené způsoby stravování jsou ale vhodné u zdravých miminek či posléze starších dětí. Pokud dítě trpí nějakou chorobou, či je například miminko nedonošené a jeho orgány jsou nedovyvinuté, je potřeba brát ohled na aktuální stav a situaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám