Hlavní obsah

První červen je svátkem všech dětí

Novinky, Andrea Zunová

Děti se na první červnový den těší. Důvodem je fakt, že se ve školách ten den moc neučí a na různých místech je pro ně připraven zábavný program. 1. června se totiž v mnoha zemích na světě slaví Mezinárodní den dětí. Cílem tohoto svátku je již od jeho vzniku upozornit světovou veřejnost na práva a potřeby dětí.

Foto: Profimedia.cz

Děti si svůj svátek umí užít

Článek

Stalo se zvykem, že jsou první červnový den pro děti po celé republice připravovány rozmanité akce. Muzea jim např. otevírají své brány zdarma, na různých místech jsou koncerty, soutěže a hry.

Podle Informačního centra vlády byl v České republice den dětí slaven už za první republiky, kdy mj. redakce Kwětů českých – časopisu založeného Josefem Kajetánem Tylem v roce 1834 – každý rok věnovala jedno číslo dítkám a adolescentům, později dětem u příležitosti MDD.

Tenkrát se den dětí slavil formou různých představení a her, které byly většinou organizovány ve školách a jejich forma a rozsah závisel na vstřícnosti učitelů.

MDD není jen radostnou oslavou

Minulému století, tedy dvacátému, se také přezdívalo století dítěte. Byla totiž přijata řada důležitých právních dokumentů, konaly se dětské světové summity. V devadesátých letech byla přijata Úmluva o právech dítěte, která poprvé definovala dítě jako každou lidskou bytost mladší 18 let.

V současnosti se aktuálně řeší hlavně ochrana dětí před násilím, ať už organizovaným (válečné konflikty), domácím (tělesné, psychické a sexuální týrání a zanedbávání) a také před vykořisťováním (dětská práce, prostituce, atd.). Podle Dětského fondu OSN UNICEF jsou takto ohroženy milióny dětí na celém světě. Mezinárodní den dětí také připomíná ve světě přetrvávající nedostatek potravin, zdravotně nezávadné vody, lékařské péče a školního vzdělávání pro děti.

1. červen je také prvním dnem, kdy začíná celorepubliková osvětová kampaň Nadace Naše dítě pod názvem Stop násilí na dětech! Na vybraných pobočkách GE Money Bank je od 1. do 8. Června možné zakoupit červenou kartu s píšťalkou a podpořit snahu zastavit týrání dětí v Česku. Cena píšťalky je 30 Kč a vybraná hotovost putuje výhradně ve prospěch Nadace Naše dítě.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku prudce přibývá obézních dětí

S nadváhou v Česku bojuje polovina dospělých obyvatel a 20 % jich je obézních. V dětské populaci se s obezitou potýká 5 až 10 %. Varovný je výrazný nárůst...

Výběr článků

Načítám