Hlavní obsah

Asociace neúplných rodin pomáhá k lepší vymahatelnosti práv dětí i rodičů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé druhé manželství se rozvádí a stále více dětí se rodí mimo manželství. Přibývá tedy neúplných rodin a jejich ekonomická situace je mnohdy velmi tíživá. Jelikož české úřady i legislativa v tomto směru příliš nefungují, vzniklo občanské sdružení Asociace neúplných rodin, které chce těmto rodinám pomáhat.

Foto: Profimedia.cz

Každé druhé manželství se rozvádí a stále více dětí se rodí mimo manželství.

Článek

Sdružení má především pomáhat s lepší vymahatelnosti práv dětí a obou rodičů, která jsou dána stávající legislativou České republiky.

„V současné době velmi často nedochází k naplňování práv dětí, samoživitelek, samoživitelů, ani druhého rodiče. Kvůli dlouholetému nezájmu všech vlád, státních orgánů a institucí o systematické řešení, dochází k tomu, že se neúplné rodiny propadají do chudoby, která jim neumožňuje důstojný a spokojený život,“ vysvětluje Lucie Asenová, zakladatelka tohoto sdružení.

V ČR žije v současné době na 560 000 neúplných rodin, z nichž téměř polovina žije pod hranicí chudoby. Průměrná výše zákonné vyživovací povinnosti (alimentů) v roce 2010 činila 1 600 korun měsíčně na dítě a měsíc, což nepokrývá ani třetinu nákladů na nezaopatřené dítě, stanovených Českým statistickým úřadem. Nehrazení zákonné vyživovací povinnosti je v České republice třetím nejčastějším trestním činem. Ročně je podáno na 10 000 žalob pro nehrazení výživného druhým rodičem, tzv. povinným.

Změna legislativy

Sdružení též usiluje o změnu a úpravu stávajících zákonů ve prospěch neúplných rodin, které budou srovnatelné s legislativou vyspělých států Evropské Unie.

Chce napomoci ke zviditelnění problému, protože neúplné rodiny patří podle zakladatelů také do sociálně ohrožených skupin, jako jsou Romové, zdravotně postižení či důchodci.

Podpora matek i otců

Asociace nestojí jen na straně žen, ale naopak usiluje o zlepšení pozice druhého rodiče, tj. na potřebnost a možnost většího zapojení otců do výchovy dětí i po rozvodu manželství.

„Do současné chvíle existovaly dva tábory – tábor otců a tábor matek. Oba prezentovaly své názory bez možnosti vzájemné konstruktivní diskuse. Právě tu nám umožňuje vznik zastřešující organizace, kterou je Asociace neúplných rodin,“ dodává Asenová.

Podrobnosti na www.asociaceneuplnychrodin.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Jak překonat manželské krize

Partnerské krize podle psychologů z manželských poraden přicházejí v několika opakujících se schématech: narození prvního dítěte, partnerská nevěra, návrat...

Dvě třetiny žádostí o rozvod podávají ženy

České ženy podávají mnohem častěji žádost o rozvod než muži. Podle nejnovější studie o rozvodech Sociologického ústavu AV ČR jsou to dvě třetiny všech návrhů....

Výběr článků

Načítám