Hlavní obsah

Pomněnka symbolizuje Mezinárodní den pohřešovaných dětí

Novinky, Andrea Zunová

Jeden z nejsmutnějších celosvětových svátků má ve svém logu pomněnku. Její modrý kvítek každý rok 25. května symbolicky upozorňuje na Mezinárodní den pohřešovaných dětí. A proč právě pomněnka? Jejím prostřednictvím pohřešované děti vzkazují…"nezapomeň na mě…".

Foto: Profimedia.cz

Kvítek pomněnky je symbolem pohřešovaných dětí

Článek

Mezinárodní den pohřešovaných dětí připomíná smutné příběhy dětí, které byly často násilím odvedeny nebo podvodem odlákány od svých rodin. Mnohé z nich se již se svými blízkými neshledaly.

Proč se Mezinárodní den pohřešovaných dětí připomíná právě 25. května? Toto datum souvisí s tragickým osudem malého chlapce. V ten den roku 1979 zmizel šestiletý Etan Patz. Chlapec, který žil se svými rodiči v New Yorku, tehdy odešel do školy a ztratil se beze stopy. Domů se nikdy nevrátil. Organizace ve Spojených státech se v souvislosti s tímto případem, který všemi silně otřásl, začaly intenzivně věnovat problematice pohřešovaných dětí. Severní Amerika se stala prvním kontinentem, na kterém funguje důsledně propracovaný výstražný systém pro náhlé případy pohřešovaných dětí. Postupně je zaváděn také v některých státech EU. Evropa si Mezinárodní den pohřešovaných dětí připomíná pravidelně od roku 1986.

Aktuální situace v ČR 2011

V roce 2011 bylo k datu 2. května vyhlášeno pátrání již po 2 102 dětech. Z toho v 74 % případů se jedná o děti, které většinou úmyslně opustily dětský domov nebo výchovné zařízení. Dalších 542 dětí z rodin bylo pohřešováno z jiných důvodů. Stále aktivně pokračuje pátrání po celkem 284 dětech.

Pohřešované děti – úspěšnost dopátrání 95,6 % v roce 2010

Podle statistik Policejního prezídia ČR bylo v roce 2010 útvary SKPV vyhlášeno celkem 10 294 pátrání po pohřešovaných osobách. Ve stejném období bylo z uvedeného počtu nalezeno 9 846 pohřešovaných, což je 95,6 %. V porovnání s rokem 2009 došlo k poklesu vyhlášených pátrání po pohřešovaných osobách o 551 případů, což je pokles o 5,1 % proti roku 2009. Z uvedeného počtu bylo vyhlášeno pátrání po 6 041 svěřencích, kterých bylo doposud vypátráno 5 728, což činí 94,8 %.

Národní koordinační mechanismus pátrání

Dítě v ohrožení - systém je součástí Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech (NKMPPD). Tento systém je vyvinutý za účelem rychlého a úspěšného nalezení pohřešovaných dětí, který počítá se zapojením široké veřejnosti do pátrání. Na zavedení systému v Česku se spolupodílela Nadace Naše dítě prostřednictvím Evropské federace na pomoc pohřešovaným a zneužívaným dětem (Missing Children Europe). Ředitelka Nadace Zuzana Baudyšová je členkou představenstva Missing Children Europe. Říká, že „organizace Missing Children Europe je pro Česko silným partnerem a pomáhá v oblasti rozšíření aktivit ve prospěch ohrožených dětí".

Missing Children Europe

Organizace oslaví 25. května výročí 10 let od svého založení. Již napomohla mnoha pohřešovaným dětem ke šťastnému návratu domů.

Hlavní cíle Missing Children Europe:

Hlavní cíle Missing Children Europe: - rozšířit a úzce propojit mezinárodní spolupráci v případech pohřešovaných a komerčně zneužívaných dětí

Hlavní cíle Missing Children Europe: - rozšířit a úzce propojit mezinárodní spolupráci v případech pohřešovaných a komerčně zneužívaných dětí - zvýšit celkové povědomí o problematice pohřešování a komerčního zneužívání dětí prostřednictvím osvětových kampaní a přednášek

- zavést a provozovat harmonizované číslo 116 000, které bude platné ve všech evropských státech a bude k dispozici pohřešovaným dětem a jejich rodinám. Cílem je vytvořit plně funkční jednotnou službu s vysokými evropskými standardy ve spolupráci s policejními složkami, psychology a řadou dalších odborníků.

V roce 2009 bylo v Česku vyhlášeno pátrání prostřednictvím NKMPPD po 22 dětech s příznakem dítě v ohrožení. Za rok 2010 bylo vyhlášeno pátrání s příznakem dítě v ohrožení po 29 pohřešovaných dětech. Doba pátrání po pohřešovaných dětech byla v řádu několika hodin. V roce 2010 se po pohřešovaných dětech pátralo v průměru déle než jeden den, ale ne víc než 7 dní. (zdroj: OP ÚSKPV)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám