Hlavní obsah

Délka kojení je individuální, větší dítě u prsu ale vyvolává rozpaky

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V restauraci u vedlejšího stolu seděla mladá rodina. Rodiče a asi tříletý chlapeček. Ačkoli docela dobře poobědval, velice hlasitě se dožadoval mléka. „Já chci mlíko, chci mlíko,“ křičel na celou restauraci. To mléko ale nemělo být v hrníčku, ale od mámy. Matka se nejprve snažila kluka uklidnit a vysvětlit mu, že v restauraci se to nehodí, ale nakonec ho přece jen nakojila. Je pravda, že pohled na velké dítě přilepené k máminu prsu vyvolával přinejmenším rozpaky.

Článek

A hlavně vyvolal diskusi na téma, jak dlouho kojit. Je pravda, že trendem dnešní doby kojení je. Společnost se úkosem dívá na matky, které nekojí. A neuznává argument, že to opravdu v některých případech nejde. Že se zkrátka mléko nevytvoří.

To potvrzuje i pětatřicetiletá Anna. Po předčasném porodu jednovaječných dvojčat – chlapečků - u ní došlo k velké zdravotní komplikaci a mléko se nevytvořilo. Proto kluci kojeni nebyli, přesto jsou zdraví a ani pouto mezi nimi a matkou nebylo nijak narušeno. Setkávala se však s nepochopením ze strany jiných maminek.

Ale to jsme trochu odbočili. Jak je to tedy s délkou kojení? Co je normální, kojit půl roku, rok, nebo i více? Je to naprosto individuální. Záleží na možnostech a představách matky i na potřebách dítěte.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje kojit výlučně do šestého měsíce života dítěte. Poté organizace doporučuje kojení doplňovat další kojeneckou stravou. A to až do dvou a více let dítěte.

S tímto stanoviskem se shodují názory mnoha odborníků. Zdůrazňují však, že po půl roce by se určitě mělo začít s přikrmováním.

Odstavovat postupně a klidně

I odstavování dítěte od kojení se liší případ od případu. Záleží na stáří dítěte a na časových možnostech a trpělivosti matky. Odstavování dítěte může trvat až několik měsíců. Pokud k němu přistoupíme u dítěte mladšího devíti měsíců, musíme kojení nahrazovat lahvičkou, nebo hrníčkem. Starší dítě by už kojení mělo mít nahrazeno nejen pitím mléka z lahvičky či hrníčku, ale i jídlem a jinými tekutinami. A při tomto způsobu se může aktivně zapojit i tatínek.

Doporučuje se přerušovat kojení nenásilně a postupně. Nejlepší je začít vynechávat kojení vždy jednou za dva až tři dny. A hlavně dbát na to, aby dítě nemělo pocit, že je odstrkováno a odmítáno. Je nutné mu situaci citlivě a jasně vysvětlit, samozřejmě přijatelně jeho věku a tím i možnostem chápání. A také se snažit ho zabavit a odvést od kojení jeho pozornost. A v neposlední řadě se s ním mazlit a užívat si vzájemnou blízkost.

Doba, po kterou ukončení kojení probíhá, není jednoduchá. Ale zvládly jsme ji s většími či menšími problémy všechny.

Anketa

Jak dlouho by ideálně mělo trvat kojení?
Maximálně půl roku
7,2 %
Maximálně rok
56 %
Maximálně dva roky
22,2 %
Co nejdéle je možné
14,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8265 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám