Nizozemští vědci prokázali, že ženy, které měly v raném stadiu těhotenství vyšší hladinu vitamínu B12, mají až třikrát větší šanci, že jejich dítě bude klidné. A naopak: u žen s nejnižší hladinou tohoto vitamínu je velmi vysoká pravděpodobnost, že jejich potomek bude plakat alespoň tři hodiny denně.

Odborníci měřili hladiny B12 u 4000 žen ve 12. týdnu těhotenství. Také je požádali o vyplnění dotazníku týkajícího se stravovacích návyků. Ke sledovaným ženám se pak vrátili tři měsíce po porodu a zajímali se o to, kolik času jejich děti denně propláčou.

Strava = pláč, prokázali vědci

Podle autorů studie se podařilo vůbec poprvé prokázat spojení mezi stravováním matky v těhotenství a plačtivostí dětí. Dodávají však, že je příliš brzy na to přesvědčovat těhotné ženy, aby měnily své stravovací návyky.

Vitamín B12 hraje významnou roli ve vývoji mozku a nervového systému a je klíčový i pro zdraví krve. Nachází se v mase včetně drůbežího, v mléčných výrobcích, ale hodně ho je i v játrech a plodech moře, což jsou potraviny, které se těhotným ženám nedoporučují.

Nejvíc náchylné k nedostatku tohoto vitamínu jsou vegetariánky a veganky. Jak připomíná list Telegraph, velmi nízké hladiny B12 se projevují anémií, únavou, ztrátou váhy a zácpou.