Hlavní obsah

Jak poznáte, kdy je vaše dítě obézní

Novinky, Bohumila Kunertová

Obezita je ve společnosti stále rozšířenějším problémem, který trápí nejen dospělé, ale bohužel stále více i děti. Řada rodičů ví, co to obezita je a jak s ní případně bojovat, jak ale dokázal průzkum, mnozí z nich nevědí, v jakém prvotním stadiu se dá jejich dítě již označit za obézní.

Foto: Profimedia.cz

Poznáte, kdy se vaše dítě přirozeně vyvíjí, a kdy už by se dalo označit za dítě s nadváhou či obézní?

Článek

Je to s podivem, ale bohužel je to tak. Při slovech obézní člověk si představíme často někoho, na kom je to opravdu poznat. Jak ale rozeznat prvotní fázi nastupující obezity, to mnoho rodičů jednoduše nepozná.

Kolikrát jsou pak u lékaře velmi překvapeni až rozzuřeni, když je jejich zdánlivě "normální" dítě spojováno s pojmem nadváha či obezita.

Jak vnímáme své okolí

Bohužel stále více lidí si myslí, že mít trochu nadváhu není přeci nic tak špatného. Více znepokojující je ale fakt, že mnoho rodičů porovnává vlastní dítě s okolními dětmi. Specifické vlastnosti a fyzické předpoklady jedince jsou pak potlačeny a posuzovaný výsledek je naprosto zkreslený.

Pokud je například ve třídě několik dětí s nadváhou, rodiče automaticky porovnávají svého potomka s těmito dětmi, a jsou přesvědčeni, že jejich dítě je váhově normální. I to ale nemusí být často pravda.

Kromě toho je také zarážející fakt, že i mnozí lékaři a odborníci přes zdraví podceňují celkovou hmotnost dítěte, z čehož jsou pak vyvozovány mylné závěry. Vše je v základu dáno opět pohledem společnosti. Pokud budeme svou váhu sami označovat za zdravější, než ve skutečnosti je, potom se není čemu divit, že nejsme schopni vyvodit správné závěry u našich dětí.

Proč neumíme rozeznat pravdu?

Základní problém může být podle vědců opět v pohledu společnosti. Jedním z prostředků, které ovlivňují chování a vnímání lidí, jsou média. Co se týče obezity, setkáváme se zde většinou se situacemi, které zobrazují až extrémní případy obezity. V reálu nám pak oproti tomu připadá naše váha či váha našich dětí ještě naprosto normální a problém je na světě.

Pro rodiče je důležité uvědomit si fakt, že obezitu je třeba řešit co nejdříve. Bohužel, mnozí z nich při označení jejich dítěte za obézní cítí, že selhali. Je proto pro ně kolikrát mnohem těžší danou situaci řešit.

Změna životního stylu

S nadváhou či obezitou se bojuje velmi těžko, není to ale nemožné. Při méně závažných případech nadváhy může vcelku hodně pomoci změna životního stylu.

Jak již bylo mnohokrát řečeno, v první řadě je nejdůležitější si přiznat, že máme my nebo naše dítě nějaký problém. Pokud se dostaneme do situace, kdy musíme řešit obezitu, nesmíme se bát požádat o pomoc odborníky.

Bez jakéhokoli řešení totiž vážně ohrožujeme zdraví své i svých blízkých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám