Hlavní obsah

Zápisy do 1. tříd: zájem je o výběrové školy

V základních školách probíhají zápisy do 1. tříd. Skončit musí do 15. února. Termíny si určuje každá základní škola sama. Největší zájem je především o ty s rozšířenou výukou cizích jazyků, technologických předmětů a sportovních aktivit.

Foto: Profimedia.cz

K zápisům může podle Ústavu pro informace ve vzdělávání přijít téměř 99 tisíc dětí, každoročně však pětina rodičů žádá o odklad povinné docházky.

Článek

„Počet budoucích prvňáčků, tedy dětí, které opouštějí mateřskou školu, je podobný jako v loňském roce. Problémy s přijetím žáků by tedy nastat neměly, protože kapacity základních škol jsou dostatečné,“ řekla Právu mluvčí karlovarského magistrátu Michaela Kousalová s tím, že první třídy jsou v tomto kraji v průměru naplněny dvaadvaceti žáky.

Obdobná situace je podle zjištění Práva i v dalších městech. Problémy jsou ale v tom, že pod tlakem rodičů letošních prvňáčků jsou opět výběrové školy, jejichž kapacita většinou nestačí.

Zapisují děti v několika školách

Už dopředu je tak jasné, že se některé děti na školy, které jim rodiče vybrali, vůbec nedostanou. „U nás jsme otevřeli jednu třídu navíc a nabíráme tedy sedmdesát dva prvňáčků, přesto máme celkem sto osmdesát zájemců, takže se na některé nedostane. Přednostně přijmeme deset dětí ze spádové oblasti a ostatní vybereme na základě výsledků pracovních listů, které děti vyplňují při zápisu. Přihlížíme i k posudku kresby dítěte od psycholožky, se kterou spolupracujeme,“ prozradila systém právě probíhajících zápisů Ivana Čapková, zástupkyně ředitelky výběrové základní školy v Horáčkově ulici v Praze 4.

V metropoli by mělo letos do prvních tříd nastoupit podle odhadů magistrátu hlavního města osm a půl tisíce dětí. Někteří rodiče se přitom dostaví na zápisy i v několika školách, chtějí si tak pojistit, že se jejich potomek dostane na tu skutečně dobrou.

„Zákon sice říká, že by rodiče měli jít pouze k jednomu zápisu, ale zároveň v něm nejsou žádné sankce. Takže mnozí se s dětmi dostaví k zápisu na dvě školy a v průběhu prázdnin si vyberou, na kterou dítě dají,“ vysvětlil vedoucí odboru školství Magistrátu města Liberce Ivan Škaloud.

V minulosti se v Liberci objevil podle jeho slov i případ, kdy rodiče nechali jedno dítě zapsat hned na pět základních škol. „Jak tedy budou vypadat naplněnosti jednotlivých tříd, se dozvíme až 1. září, kdy děti skutečně do školy přijdou a ředitelé nám nahlásí stavy,“ dodal Škaloud.

Počty se dlouhodobě nemění

Do jednasedmdesáti základních škol v Ostravě by mělo od letošního září nastoupit zhruba tři tisíce prvňáčků, což je přibližně stejně jako v minulých čtyřech letech. Obdobné je to i v Brně. Právě dlouhodobější shodné statistiky jsou pro radnice vodítkem velké změny v počtu prvních tříd nedělat.

„Obsazení prvních tříd by nemělo být problémem,“ řekla Právu vedoucí oddělení školství pardubického magistrátu Helena Šicová. Pardubické školy mají momentálně k dispozici přes jeden tisíc míst pro prvňáky. Zápisy zde proběhnou až 9. a 10. února.

„V příštím školním roce opět otevřeme dohromady přes čtyři desítky prvních tříd. Nepočítáme s redukcí jejich počtu už vzhledem k tomu, že v nejbližších letech do nich nastoupí z mateřských škol silnější ročníky,“ sdělila Právu vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová.

V Českých Budějovicích ale počítají, že k lednovým zápisům přijde kolem 1000 budoucích prvňáčků, to je o 200 více než v loňském roce.

„Navýšení kapacity vítáme, protože školy jsou v současné době naplněné jen ze 75 procent,“ uzavřela mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

Rodiče musí mít s sebou občanský průkaz a rodný list dítěte
Poznávání barev, zavazování tkaničky, básnička a kreslení obrázku – tyto disciplíny musí při zápisu většina dětí absolvovat, aby prokázaly školní zralost. Učitelky také hodnotí, nakolik je dítě bázlivé a jak by ve škole zvládalo několikahodinové odloučení od rodičů.„Jsem z toho dost nervózní. S malým jsme se na zápis připravovali, chodili jsme na přípravku do pedagogicko-psychologické poradny a na logopedii,“ řekla ČTK maminka šestiletého Patrika, který přišel na zápis do pražské ZŠ Kladská.„Těším se do školy, mám tu i sestřičku,“ rozpovídala se u zápisu také další budoucí prvňačka. Jeho součástí byl krátký rozhovor s paní učitelkou; dítě by mělo být schopné opakovat některá delší slova nebo povykládat o své rodině.K zápisům si rodiče musejí přinést občanský průkaz a rodný list dítěte. Od tohoto školního roku pak mohly poprvé nastoupit do školy i pětileté děti, novinka je určena hlavně těm mimořádně talentovaným. Zájem byl však minimální. (map)

Co by už mělo umět

Dítě by před nástupem do školy mělo správně vyslovovat všechny hlásky; pozor je třeba dát zejména na sykavky.

Vyprávět krátký příběh nebo popsat obrázek.

Rádo kreslit; kresba by měla být bez roztřesených linií a škrtání.

Zvládnout napodobit tvary některých tiskacích písmen.

Zvládnout počítat na prstech (máš čtyři bonbóny, kolik ti zůstane, když dva sníš?).

Dokázat vytleskat slabiky ve slově.

Další z podmínek nezbytných pro dobré začlenění dítěte mezi nové spolužáky je zralost, která bývá označována jako sociální: dítě musí zvládnout odloučení od matky; musí být schopné spolupracovat s paní učitelkou; musí se umět přizpůsobit a přiměřeně prosadit; nemělo by být příliš plačtivé.

Reklama

Související články

Zápisy do prvních tříd začínají

Tento týden začínají zápisy do 1. tříd základních škol, v populačním ročníku šestiletých je téměř 99 tisíc dětí.

Výběr článků

Načítám