Hlavní obsah

Mýtus zvaný dokonalá matka

Novinky, Bohumila Kunertová

Žena, která se s lehkostí dokáže postarat o děti, napsat s nimi úkoly, uvařit a ještě se plně věnovat partnerovi, by mohla být s klidem označována za dokonalou matku a partnerku. Jde to ale vůbec? Občas se můžeme i v našem okolí potkat se ženami, které navenek opravdu dokonale působí. Jak ale vědci ujišťují, nic takového jako dokonalá matka neexistuje, jde spíše jen o velmi rozšířený mýtus, ukrytý za řadou malých lží a nepravd.

Foto: Profimedia.cz

Mnohé ženy se snaží před okolím prezentovat jako supermatky, které zvládají vše. Pomáhají si při tom i mnoha malými nepravdami, které upravují ve svůj prospěch.

Článek

Proč tomu tak ale je? Možná proto, že žádná žena nechce vypadat před jinými matkami a okolím neschopně. Bohužel je to dáno i společností, která nás nutí být stále lepší a výkonnější. Pokud se tedy, byť i jen podle vlastního názoru, tomuto průměru vymykáme, snažíme se udělat vše proto, aby to okolí nepoznalo.

Mnoho "navenek" dokonalých matek tak vlastně jen šikovně skrývá skutečnou pravdu o tom, jak často opravdu vaří, kolik času tráví se svými dětmi, nebo jak často děti vysedávají u počítače. Tím se ale jen zamotávají do smyčky lží, která je dostává pod čím větší tlak.

Perfektní rodič = nebezpečný mýtus 

Nikdo se nerodí s nálepkou perfektní rodič. Každý z nás stojí ve stejné situaci, které se musíme podle svého co nejlépe přizpůsobit. Krok za krokem zjišťujeme, co rodičovství obnáší a situace řešíme podle toho, jak přijdou.

Bohužel, jak dokládá i nedávný průzkum, který si nechal zpracovat internetový portál Netmums, mnoho matek (devět z deseti) se stále srovnává s ostatními, 40 procent rodičů si pak je téměř jisto, že jejich spolužáci jsou mnohem lepšími rodiči, než oni sami.

Výzkum, který zjišťoval daná fakta mezi 5000 matkami, také zjistil, že jedna z pěti matek většinu času zápasí s myšlenkou, že by mohla být mnohem lepší matkou. Ve spojitosti s obrazem společnosti, jak být nejlepším rodičem, pak ženy často uvádějí malé lži a nepravdy, jen aby "poupravily" skutečnost.

Populárními tématy, která se v této spojitosti nejčastěji "mírně upravují", jsou rodičovské problémy, finanční situace, doba strávená dětmi u televize, nebo čas, který skutečně rodiče dětem věnují. Jeden příklad za všechny. Někdo z vašeho okolí uvede, že jeho dítě má povolenu pouze jednu hodinu hraní na počítači denně. Zdá se to rozumné, a tedy pokud vaše dítě hraje déle, raději i vy budete navenek okolí utvrzovat, že i vaše dítě sedí nejvíce hodinu denně u počítače. Pravdu prostě nepřiznáte, aby vás náhodou společnost neoznačila za nezodpovědného rodiče. Neboť jak slyšíme na každém kroku, dlouhá doba trávená dětmi u počítače či televize ničí jejich rozvoj a intelekt.

"Největším nešvarem doby je fakt, že i když by ženy chtěly být mnohem více upřímné ve zvládání rodičovských povinností, ze strachu, že by je mohlo okolí negativně ohodnotit, raději upravují fakta podle potřeb společnosti," uvedl Siobhan Freegard, správce internetového serveru Netmums.

Kumulace malých lží

Ačkoli se ženy snaží situaci zlepšit ve svůj prospěch, výsledkem je jen více malých lží, což vede ve výsledku k většímu pocitu viny a vyčerpání.

Jak dokládají sami vědci, nejsou stanoveny žádné tabulky, jak vypadá či nevypadá dokonalý rodič. Všichni děláme ve výchově dětí to nejlepší, a pokud se něco nepovede napoprvé, neznamená to hned, že jsme úplně selhali. Je nutné uvědomit si, že chyby dělají všichni, i když to na výsledku nemusí být tak patrné.

Pokud se dostaneme do úzkých, může být v prvním okamžiku těžké požádat o pomoc, je ale potřeba odložit hrdost a pýchu, a uvědomit si, že výraz "dokonalý rodič" je jen mýtus, který nás tlačí nesprávným směrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám