Hlavní obsah

Časný nástup puberty škodí psychickému zdraví dívek

Bristol

Dívky vstupují do puberty ve stále nižším věku. Ale jejich zdraví to nijak neprospívá. Podle odborníků jsou totiž, pokud začínají pohlavní hormony na dívky působit dříve, ohroženy po delší dobu také rakovinou prsu. Teď navíc experti z Bristolu a Cambridge zjistili, že raný nástup puberty škodí i psychice dívek. Ta není tak vyspělá, nezvládá nástup dospělosti, a dívky pak častěji trpí depresemi.

Foto: Profimedia.cz

Brzký nástup puberty škodí zdraví dívek

Článek

Jejich tělo se začne měnit v dospělé, jenže v nízkém věku je jako dospělé odmítají brát rodiče. Psychika takových dívek ale ještě není zralá a ty tak bojují se sebou, s rodiči, s chlapci i se změnami. A to vše prý vede k depresím.

K dřívějšímu nástupu puberty ve srovnání s ročníky jejich matek a babiček dochází u dívek kvůli lepší výživě a chemickému znečištění prostředí. Tyto látky přitom mají bioaktivní účinky.

Experti z univerzit v Bristolu a Cambridge zjistili, že existuje vztah mezi nástupem první menstruace a depresemi. Čím dříve k první menstruaci dochází, tím častěji se vyskytuje u dívky deprese. Dívky, u nichž k první menstruaci dochází před věkem 11,5 roku, jsou nejvíce ohroženy depresemi ve třinácti a čtrnácti letech. Nejméně trpí depresemi dívky, které začaly menstruovat po dosažení 13,5 roku věku.

„To naznačuje, že pozdější nástup pohlavního zrání chrání před psychologickými potížemi dívek,“ tvrdí doktorka Carol Joinsonová.

Reklama

Související témata:

Související články

Obezita opožďuje nástup puberty u chlapců

Obézních dětí stále přibývá a podle amerických zdravotníků se díky tomu opožďuje puberta. Chlapci s nadváhou před pubertou začínají pohlavně dozrávat později...

Výběr článků

Načítám