Hlavní obsah

Nedostatek zeleniny způsobuje u dětí nebezpečné zácpy

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatá a pestrá strava je velmi důležitá nejen v dospělosti, ale především při vývoji v dětství. Je proto více než dobré, když se v jídelníčku dětí objevuje i dostatek ovoce a zeleniny, a nezbytností je i pravidelný pitný režim. Pokud vaše dítě zelenině příliš neholduje, je totiž vystaveno až třináctkrát častěji riziku zácpy.

Foto: Profimedia.cz

Funkční zácpa je problémem stále většího množství dětí školního věku.

Článek

Pravidelný pitný režim by měl být nejen u dětí, ale i u dospělých nezbytnou pravidelností. Pokud například vypijete maximálně dvě sklenice vody, výrazně zvyšujete kromě jiného i riziko, že se u vás v brzké době objeví zácpa, cituje server Daily Mail.

Podstatným faktorem, který ovlivňuje výskyt zácpy, je také konzumované množství ovoce a zeleniny.

Jednoduše by se dalo říci, že zácpa je stav, kdy nastává problém s pravidelným vyprazdňováním, často se jedná o velmi bolestivý stav. Pokud není dlouhodobější zácpa léčena, může vést až k vážné střevní obstrukci.

Bohužel v dnešní době je stále více běžné, že se u řady dospělých i mnohých dětí místo zdravé stravy objevují tučná jídla a nadměrné množství sladkostí a sladkých nápojů. Jeden z posledních průzkumů, stejně jako velká řada jiných před ním, měl proto zjistit, jaké jsou běžné stravovací návyky u dětí.

Zácpa ohrožuje stále více dětí

Lékaři Moon Fai Chan z Národní univerzity v Singapuru a Yuk Ling Chan z Polytechnické univerzity v Hong Kongu studovali stravovací návyky u 383 dětí ze základních škol v Hong Kongu.

Z jednotlivých testů bylo zjištěno, že sedm procent dětí ve věku 10 let trpí tzv. funkční zácpou, což je zácpa bez jakýchkoli fyzických či fyziologických příčin.

U dětí, které nemají příliš v oblibě ovoce a zeleninu, bylo zjištěno až 13krát vyšší riziko, že budou trávit nadměrný čas s problémy na toaletě, děti, které nepijí dostatečné množství tekutin, jsou osmkrát více ohroženy, než děti s dostatečným pitným režimem.

Jak podotkl doktor Chan, řada studií prokázala, že funkční zácpa je problémem stále většího množství dětí školního věku.

"Zácpa má velmi vážné důsledky, může způsobovat řadu stresujících situací i fyzických problémů, nastat mohou i problémy ve škole, nezřídka bývá u dětí sníženo sebevědomí i sociální interakce," dodal Chan.

Vědci doufají, že výsledky testů napomohou větší informovanosti veřejnosti o problémech se zácpou. A to nejen mezi dětmi, ale i mezi jejich rodiči.

Reklama

Související články

Zácpa trápí pětinu lidí, včetně dětí

Přestože zácpa trápí pětinu populace, včetně dětí, a její výskyt stoupá s věkem, stále je to problém, o kterém se lidé zdráhají mluvit. „Zácpa je někdy...

Výběr článků

Načítám