Hlavní obsah

Při plánování miminka by ženy měly hledět i na svou váhu a životosprávu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tikají vám biologické hodiny a s partnerem již začínáte uvažovat o miminku? Pak je ta nejvhodnější doba pro přípravu vlastního těla na mateřství.

Foto: Profimedia.cz

Alkohol může být v těhotenství velmi nebezpečný pro matku i dítě.

Článek

Ženy tento okamžik často podceňují a nechávají naprosto vše na přírodě, ale odborníci je před tímto nezodpovědným chováním varují.  Pokud se začnou chovat zodpovědně ke svému vlastnímu organismu, pak nejenže snáze otěhotní, ale také se vyvarují nejrůznějším komplikacím v těhotenství a vrozeným vadám miminka.

Důležitou roli hraje i váha ženy

Nadváha i podváha představují z hlediska těhotenství problém. "Narušují proces ovulace, snižují šanci na početí, obecně zvyšují riziko komplikací při těhotenství samotném, ale i rizika případné anestezie a podobně. Snažte se proto dodržovat pravidla zdravé výživy, kde je základem různorodá a pravidelná strava s dostatkem tekutin," radí odborníci ze serveru Ženská-neplodnost.cz.

Podle nich by se ženy měly vyvarovat i nadměrného pití kávy, jelikož podle vědeckých studií i káva může přispívat k potratům a nižší porodní hmotnosti dítěte.

Zapomeňte na kouření

Podle odborníků kouření nejen snižuje schopnost otěhotnění o třetinu, ale také může ublížit samotnému miminku.

"Kouření je spojeno s častějšími potraty, mimoděložním těhotenstvím, předčasnými porody, nízkou porodní váhou dítěte, špatným vývojem placenty a dalšími komplikacemi," varují odborníci.

Samozřejmě skoncovat s každou závislostí je mnohdy velmi složité, proto by velké kuřačky měly navštívit svého lékaře a společně nalézt nejvhodnější variantu odvykací kůry.

Důležitá abstinence

Alkohol může být nebezpečný i v malé míře. "Jeho konzumace během těhotenství může být příčinou potratu, opožděného vývoje plodu nebo i tzv. alkoholového fetálního syndromu. Takto postižené dítě dostává od své matky do vínku poškozený mozek, abnormální rysy v obličeji, malý vzrůst a problémy s pozorností a učením. Protože není známo bezpečné množství vypitého alkoholu, které by těhotenství a dítě ještě neohrozilo, vyhněte se jeho konzumaci raději úplně," dodávají odborníci.

Ženy by měly být obezřetné i v dalších situacích. Pokud již pracují na miminku, může být pro ně velmi nebezpečné i rentgenové záření či užívání některých léků. Hrozbou mohou být i nejrůznější infekce jako je spálová angína i agresivní varianta chřipky apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Žena otěhotní průměrně na 104. pokus

Průměrná dvojice má sex 104krát před tím, než žena otěhotní, tvrdí britští odborníci a opírají se o výsledky nejnovější studie. Výzkum odhalil, že od momentu,...

Výběr článků

Načítám