Hlavní obsah

Vědci prý našli gen, který může za dyslexii u dětí

Novinky, Bohumila Kunertová

Dyslexie, neboli porucha čtení, patří mezi nejčastěji se vyskytující specifické poruchy učení. Lidé s touto poruchou čtou hůře a pomaleji, často mívají problémy s pochopením textu. Vědci nyní přišli s objevem genu, který je za tento stav možná odpovědný.

Foto: Profimedia.cz

Děti, u kterých byla zjištěna specifická verze genu, měly netradičně dominantní pravou ruku, a byla u nich také častěji zjištěna porucha učení.

Článek

Děti dyslektici mívají velmi často problémy s identifikací písmen, která jsou tvarově nebo zvukově podobná, velmi často je tak nevědomky zaměňují. Mají také častěji problémy se zapamatováním textu a s celkovým soustředěním.

Porucha čtení je dědičná, u rodičů dyslektiků je tak až 50procentní možnost, že jejich dítě bude touto poruchou postiženo, citoval server Daily Mail.

Pravák nebo levák

Převážná většina populace jsou praváci. U těchto lidí je tedy dominantní levá hemisféra, která řídí motorické funkce. Většina jedinců má také levou hemisféru dominantní pro řízení jazykových funkcí.

Dlouholeté poznatky naznačují, že převaha praváků ve společnosti vznikla jako výsledek evoluce jazyka. Například u lidoopů, u kterých se jazyk nevyvinul, nebyla žádná taková převaha zaznamenána.

S ohledem na všechny tyto dané skutečnosti se vědci začali zabývat právě spojením mezi preferencí pravé či levé ruky a poruchou, která ovlivňuje vývoj čtení a jazyka.

Specifické geny

Nejnovější studie zabývající se příčinami dyslexie zjišťovala genetické kódy u 192 dětí s poruchami čtení. U všech dětí bylo také zjišťováno, zda jsou leváci nebo praváci.

Vědci se především zaměřili na gen PCSK6, který ovlivňuje raný embryonální vývoj. Jeho různé genetické varianty mohou ovlivňovat počáteční rozdělení, zda dítě bude levák nebo pravák, což pak ovlivňuje mozkovou asymetrii.

U některých dětí byla zjištěna specifická varianta tohoto genu, která je podle vědců v přímém vztahu se zručností dětí.V tomto případě byla netradičně dominantní pravá ruka.

"Tato studie poskytuje první genetickou vazbu mezi tím, jakou rukou píšete, mozkovou asymetrií a schopností čtení," uvedl profesor Tony Monako z Institutu pro výzkum lidské genetiky na Oxfordské univerzitě, který vedl výzkum.

Reklama

Související témata:

Související články

Když je čtení pro vašeho potomka hororem

Ať chcete nebo ne, začátek školního roku se blíží a s tím i mnoho nástrah spojených se školními povinnostmi. Zvláště pro nejmenší školáčky mohou být zdrojem...

Výběr článků

Načítám