Hlavní obsah

Rodičovské lži mohou dítěti víc ublížit než prospět

– Toronto

Přestože razí heslo "poctivost především", když jde do úzkých, stávají se z mnoha rodičů lháři. Aby ovlivnili chování svých dětí, dovedou se uchýlit k nejbizarnějším výmyslům.

Foto: Profimedia.cz

Trvalé překrucování reality dětem neumožňuje získat o ní nové relevantní poznatky a adekvátně je vyhodnotit.

Článek

Vědci z kanadské univerzity v Torontu byli překvapeni z výsledků studie, která si dala za úkol zjistit, jak často používají dospělí při výchově svých potomků lži.

A to i ti, kteří staví čest a poctivost na první místo hodnotového žebříčku.

Lži děti matou

Jejich výmysly přitom mohou v dětech vyvolávat zmatek a nejistotu právě v období, kdy si synové a dcery vytvářejí obraz o vnějším světě. Podle Dr. Gail Heymanové z americké univerzity v San Diegu zároveň dochází k narušení pocitu důvěry dítěte k otci nebo matce.

Dr. Victoria Talwarová zase varuje, že používání nepravdy znemožní dítěti naučit se určitá pravidla. "Trvalé překrucování reality dětem neumožňuje získat o ní nové relevantní poznatky a adekvátně je vyhodnotit," říká.

Experti připouštějí, že někdy je drobná lež nezbytná, a rozhodně neuškodí, když dítě pochválíme za obrázek, který namalovalo, ale ve skutečnosti není nic moc. Předtím, než použijeme nějakou pohodlnou vytáčku, bychom se však měli důkladně zamyslet nad tím, jestli neexistuje jiná možnost.

Rodiče lžou dětem z nejrůznějších příčin, ale těmi hlavními jsou vlastní pohodlnost a snaha ochránit potomky před nepříjemnou realitou. Heymanová radí, aby si bez ohledu na důvod, kvůli němuž chtějí své děti klamat, raději včas stanovili strategii, podle níž budou v dané situaci postupovat.

"Rodiče často lžou pod tlakem okamžiku a nepřemýšlejí vlastně, co říkají a jaký vliv to může na jejich dítě mít," upozorňuje lékařka.

Reklama

Související témata:

Související články

50 lží, které lidé nejčastěji používají

Drobných lží se mnoho lidí dopouští poměrně často. Ať už jde o lži milosrdné či takříkajíc lži ze slušnosti, někteří je využívají pravidelně. Britská studie...

Jak mluvit s dětmi o smrti a umírání

Do nebíčka, nebo do peklíčka? Ptáme se spolu s dětmi, když dáváme svobodu berušce a nevíme, kam poletí. Takto bychom mohli začít téma smrti u malých dětí,...

Již nemluvňata můžeme učit samostatnosti

Samostatnosti je děti třeba učit již od nemluvněte. Pokud budou rodiče děcku odpírat možnost volby a budou posouvat učení se zodpovědnosti do pozdního,...

Výběr článků

Načítám