Hlavní obsah

Děti počaté při umělém oplodnění jsou více ohroženy mozkovou obrnou

Novinky, Bohumila Kunertová

Téměř každá žena během svého života dospěje do stádia, kdy začne uvažovat o založení vlastní rodiny. Pokud se početí nepovede přirozenou cestou, pro mnohé z nich je řešením umělé oplodnění. To s sebou ale kromě vysněného potomka může nést i některá zdravotní rizika, upozornili odborníci v několika studiích.

Foto: Profimedia.cz

Při metodě umělého oplodnění podle vědců existuje zvýšené riziko výskytu mozkové obrny u dítěte.

Článek

Již několik dřívějších průzkumů na téma umělého oplodnění a jeho vlivu na budoucí zdraví dítěte ukázalo, že míra neurologického stavu, kdy mohou dané problémy vyústit v problémy s řečí, svalovou ztuhlost či zakřivení páteře, je o něco vyšší u dětí počatých právě při umělém oplodnění.

Poslední studie ale v první řadě označuje za možný hlavní problém právě samotný proces umělého oplodnění, než možné zvýšené riziko onemocnění kvůli problémům s početím u samotných rodičů, uvedl server Daily Telegraph.

Vědci z univerzity v Aarhusu v Dánsku konkrétně zjistili, že dětem počatým pomocí IVF hrozí až dvojnásobně vyšší riziko výskytu mozkové obrny.

Do celkových výsledků byly samozřejmě započítávány i další faktory, jako je například věk matky při porodu, zda je kuřačka, zda bylo dítě zcela donošeno nebo jestli pocházelo z dvojčat.

IVF jako hlavní příčina?

Epidemiolog doktor Jin Lieang Zhu a jeho tým jsou toho názoru, že IVF je pravděpodobně základním vodítkem při výskytu mozkové obrny. Vycházeli z porovnání, jak moc se zvyšuje riziko onemocnění ve vztahu s dobou, po kterou se žena snažila otěhotnět.

Ze statistik nevyplynul žádný znatelný rozdíl mezi tím, zda žena otěhotněla po dvou měsících, nebo až po roce, či déle. Velmi znatelné rozdíly naproti tomu pak byly zjištěny v porovnání žen, které otěhotněly přirozenou cestou až po roce zkoušení a žen, které měly jako jedinou šanci na vlastního potomka umělé oplodnění.

I když podle některých odborníků tyto výsledky nebyly příliš statisticky významné, především kvůli nízkému počtu výskytu mozkové obrny, i tak lze potvrdit, že IVF se podílí na výskytu této nemoci.

Malé, ale potvrzené riziko

I když vědci tento vztah potvrdili, doktor Zhu přiznává, že riziko narození dítěte s mozkovou obrnou je velmi nízké. Během studie, kde bylo studováno celkem 176 dětí narozených pomocí umělého oplodnění, byl tento zdravotní stav diagnostikován pouze u jednoho z nich.

Zdůraznil také, že současné techniky umělého oplodnění, kdy je do dělohy přeneseno pouze jedno embryo, také mohou eliminovat riziko výskytu nemoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám