Hlavní obsah

Děti často nevědí, jak si správně čistit zuby

Novinky, zun

Že se zuby mají čistit od okamžiku, kdy se provrtají na svět, ví v dnešní době asi každý rodič. I děti vědí, na co je kartáček a že aspoň dvakrát denně - ráno a večer - se jím zoubky musí vyčistit. Ne všechny však vědí jak je to správně.

Foto: Profimedia.cz

Holčička už asi ví jak čistit své zoubky

Článek

I proto na světlo světa spatřila kampaň Zdravé zoubky dětem. Jejím cílem je seznámit děti v mateřských školách s problematikou čištění zubů a odbourat strach dětí ze zubního ošetření. Partnery programu jsou Allianz pojišťovna a.s., Walmark a.s. a společnost Profimed. Podporuje jej Česká stomatologická společnost.

Program je realizován ve spolupráci se sdružením „Nechci kazy“. Za dětičkami v mateřských školách a za prvňáčky vyrážejí mladí medici – budoucí stomatologové, kteří nenásilně a zábavně seznamují děti s problematikou čištění zubů.

Pohádka o bacilech

Co děti opravdu baví je pohádka o zoubku a bacilech. Přirozenou formou se tak dozvědí, jak vzniká zubní kaz, jaké potraviny vznik kazu podporují a co je to zubní povlak. Pohádka je vyprávěna na základě kreslených obrázků zubu v různých situacích. Děti jsou do děje pohádky zapojeny a spolupracují. Popisují obrázky, sdělují, jaké ovoce a zeleninu znají apod.

Cílem pohádky je také zbavit děti strachu z vyšetření u zubaře. Malému publiku jsou ukázány a popsány zubní vyšetřovací nástroje a vysvětleno, proč a co dělají a jak pomáhají léčit nemocné zoubky.

Větší možnost seznámit se se zubní ordinací pak dostávají děti v kamiónu se speciálním návěsem, který je vybaven stomatologickým křeslem, intraorální kamerou, laserovou diagnostikou zubního kazu a dalšími stomatologickými přístroji. Děti se mohou svézt na zubařském křesle a vyzkoušet si třeba „vrtačku“. Pak mohou vyčistit leštícím kotoučem zoubky plyšovým zvířatům. Lektoři dětem vysvětlí, jak a proč používají zubní lékaři vyšetřovací lupové brýle, roušku, rukavice, stomatologickou sondu a zrcátko. Kamión má mezi dětmi velký úspěch a už jich jím prošly tisíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Zubař by měl opravit i mléčný chrup dítěte

Třetina českých dětí od dvou do šesti let má více zkažených zubů, než je evropský průměr. V minulosti bylo standardem, že dentisté mléčné zuby nespravovali,...

Výběr článků

Načítám