Hlavní obsah

Jak přirozeně posílit dětskou imunitu

Novinky, Karolina Zarzycká

Déle než dva měsíce děti chodí do školek a škol, teplé počasí se změnilo v sychravé až mrazivé, doma začínáme topit, končí sezónní ovoce a zelenina. A dětem se spouští nudle z nosu, chrchlají, v noci je trápí kašel a rodiče nachlazení většinou „chytí také“. Čím posílit dětskou imunitu, aby děti v pohodě přežily sychravé období?

Foto: Profimedia.cz

Nejlepším prostředkem k podzimnímu otužování je pohyb venku.

Článek

Pro posílení obranyschopnosti organismu je dobré podporovat otužování, které nespočívá pouze v máchání se ve studené vodě či nedobrovolném sprchování dětí v chladné vodě. Pokud rodiče s otužováním u dětí nezačali v letních měsících, měli by být na podzim opatrní.

Pohyb venku, sport a vhodné oblečení

Než násilím nutit děti ke studené koupeli, je třeba myslet na vhodné oblečení. Což neznamená jen teple je oblékat v chladných ránech, ale také myslet na to, že se uvnitř vytopených místností svléknou do vzdušných oblečků.

K otužování patří i pohyb venku. Pokud se tedy za okny nežení všichni čerti, stačí se krátce projít, pohrát si na zahradě či projet na kole. Děti mohou ještě směle řádit na houpačkách, které zatím nejsou zaváté sněhem.

Foto: Profimedia.cz

Společně strávený čas venku je ideální pro rodiče i děti.

Rodiče společně s dětmi mohou vyrazit o víkendech na dlouhé výlety či krátké procházky. Je samozřejmé, že děti, které samy nebo s rodiči pravidelně sportují, mají organismus odolnější a imunitní reakce jsou také lepší. Při pohybu venku nezapomínáme na rukavice, čepici a šálu kolem krku.

Nepřehřátý, vlhký vzduch v místnosti a sauna

Stejně tak je třeba myslet na teplotu uvnitř domovů, škol a školek, která by neměla přesáhnout 22 stupňů Celsia. Na noc bychom měli topení ztlumit či vypnout. Tato poučka neplatí u kojenců a dětí, které se ještě samy nehýbou a mohly by snáze prochladnout.

V místnostech, kde je příliš suchý vzduch, jenž vysušuje sliznice, můžeme na ústřední topení položit vlhké prostěradlo či ručník, aby se voda odpařovala, a tím se stal vzduch v místnosti snesitelnějším - zvláště v noci, kdy se se zahleněnými sliznicemi špatně dýchá. Další variantou zvlhčování jsou mechanické či elektrické zvlhčovače vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Pobyt v krytém bazénu kombinovaný se saunou je vhodný jak pro děti, tak i jejich prarodiče.

Pokud děti snesou saunování, bylo by dobré zařadit jej do pravidelného podzimního a zimního programu. Pokud zrovna nemáme saunu doma, můžeme spojit například víkendovou návštěvu krytého bazénu s pobytem v sauně. Nezapomínejme na dodržování bezpečnostních zásad u saunování dětí.

Vždy se ubezpečme, že teplotu v sauně lze regulovat, začínejme například na 50 až 60 stupních a podle potřeb dětí teplotu zvyšujme. Děti by se do sauny neměly nutit a vždy je nutné jejich přání, že „už to teplo nevydrží“, respektovat. [celá zpráva]

Odpočinek, vydatná snídaně, vitaminy a bylinky

Mezi další faktory, jež negativně ovlivňují imunitu organismu, patří stres a únava. Dbáme tedy na to, aby dítě bylo vždy přiměřeně odpočaté. Nepřetěžujeme jej množstvím mimoškolních kroužků, kvůli nimž mu nezbývá čas na „obyčejné“ hraní s kamarády, nebo stíhá tak tak udělat úkoly a s padajícími víčky padne do postýlky.

Ráno jej rodiče nemůžou vzbudit a i celý průběh rána je dítě ve stresu. Důležité je, aby děti odcházely do školek a škol odpočaté a v dobré náladě. Obranyschopnost jejich organismů se tím jen posílí. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Vydatná snídaně složená z jogurtu, müsli a ovoce, navíc sněděná neze spěchu, je ideálním startem do sychravého dne.

Záleží také na kvalitní a vydatné snídani, která by ideálně měla obsahovat zvýšený obsah probiotik, což mají bílé jogurty, kefíry nebo zákysy. Další posilující potravinou je vláknina obsažená v cereáliích a zelenině. Syrovým ovocem také nezkazíme úspěšný start dne. [celá zpráva]

Po zbytek dne, kdy přemýšlíme nad tím, co zase budeme vařit, bychom neměli zapomenout na cibuli a česnek (i když to není zrovna nejoblíbenější zelenina u dětí), zelí, mrkev, brokolici, papriky, kapustu, brambory a kiwi. Do jídelníčku je dobré zařadit také hlívu ústřičnou, ať čerstvou, či sušenou. Obsahuje minerály podporující tvorbu lidské imunity. V lékárnách je k dostání také v tabletách.

Pokud se vaše dítě vyhýbá zelenině a ovoci obloukem, pak vám nezbude nic jiného, než tolik potřebné vitaminy a minerály doplnit pomocí doplňků stravy. V lékárnách je k sehnání celá řada multivitaminových přípravků, které jsou určeny přímo dětem a lze volit mezi sirupy, cucavými bonbóny či želé bonbónky, které děti zaujmou asi nejvíce.

Pitný režim

Již naše babičky znaly účinný recept na prevenci i léčbu kašle, cibulový sirup s medem či cukrem. Jednu nakrájenou cibuli zasypeme lžící sypkého cukru, nebo zalijeme medem, necháme v teple odstát a po několika hodinách přes sítko scezený sirup přelijeme do připravené lahvičky. Můžeme podávat několik lžic denně.

Během dne by děti a dospělí neměli zapomínat na dodržování pitného režimu. Ač už skončily teplé letní dny, děti se nabalené v oblečcích snadno zpotí a tekutiny je třeba doplňovat. Ideální je voda, ale během chladných dnů si můžeme pro pobyt venku připravit také termosku se šípkovým čajem ochuceným citrónem a medem. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Ovoce jako zdroj dobré nálady, čaj na dlouhý život, tmavé pečivo a vajíčko proti předměsíčkovým náladám žen

Lípa, máta, mateřídouška, rakytník, brusinka, to vše jsou ideální příchuti bylinkových a ovocných čajů, jimiž v zimě určitě při posilování imunity u dětí i dospělých nic nezkazíme. Celkové množství by mělo být dva až 2,5 litru tekutin denně. V lékárně rovněž seženeme speciálně namíchané bylinné směsi na posílení imunity, a to i pro děti.

Anketa

Čím posilujete imunitu svých dětí?
1. Ovocem a zeleninou
16,4 %
2. Vitaminovými preparáty
6,4 %
3. Bylinkami
2,6 %
4. Sportem a otužováním
3,6 %
5. Saunováním
1,2 %
6. Celoročním zdravým životním stylem
4,5 %
7. Očkováním
0,7 %
8. Kombinací všeho
59,3 %
9. Jinak
1,4 %
10. Nijak
3,9 %
Celkem hlasovalo 420 čtenářů.

Reklama

Související články

Oslabená imunita a nachlazení přejí oparům

Přestože až 95 procent lidí je nositelem viru Herpes simplex (HSV), jež může za vznik oparů, ne každý se s ním v životě musí setkat. Prozatím vědci nedokáží...

Výběr článků

Načítám