Hlavní obsah

Jak psaní ovlivňuje inteligenci dětí

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psaní je neodmyslitelnou součástí našeho života. Písmem můžeme vyjadřovat své nápady nebo komunikovat s okolím, styl písma naopak prozradí mnoho o naší povaze. S postupem technologií se ale stále více uchylujeme k počítačovým klávesnicím a telefonům. Vědci tento trend příliš neschvalují. Klasické psaní je totiž důležité pro rozvoj mozku, a to především u dětí.

Foto: Profimedia.cz

Klasické psaní je důležité pro rozvoj mozku, především u dětí.

Článek

V době, kdy jsou děti doslova obklopeny všudypřítomnými počítači a mobilními telefony, bijí mnozí odborníci na poplach. Útlum klasického psaní prý může mít negativní vliv právě na vývoj a inteligenci dětí.

"Přítomnost moderních technologií představuje opravdu velký problém," potvrzuje Gwendolyn Boundsová z Wall Street Journal. Nezávislé studie totiž potvrzují, že právě klasické ruční psaní je velmi důležité pro rozvoj mozku. Pomáhá především u dětí zdokonalovat jemnou motoriku, vyjadřovat se a vytvářet nápady. Jak tedy psaní ovlivňuje fungování mozku?

Ručním psaním lépe a rychleji vyjádříme naše myšlenky

Psycholožka Virginia Berningerová z univerzity ve Wisconsinu dělala průzkum mezi žáky druhých, čtvrtých a šestých tříd. Zjistila, že tyto děti nejen že píší rychleji ručně než na klávesnici, také jsou při psaní slohových prací či esejí více nápadití. Berningerová zdůrazňuje, že právě pohyby prstů při psaní aktivují mozkové oblasti spojené s myšlením, vyjadřováním a krátkodobou pamětí.

Psaní zvyšuje nervovou aktivitu

V jednom z posledních průzkumů univerzity v Indianě odborníci testovali dvě skupiny dětí. Jedna dostala za úkol napsat ručně na papír daná písmena, druhá skupina ta samá pouze sledovala natištěná na papíře. Během toho byla dětem pomocí speciálního přístroje měřena nervová aktivita. U dětí, které psaly ručně písmena na papír, byla jednoznačně prokázána vyspělejší aktivita, a to srovnatelná s aktivitou u dospělých lidí.

Styl rukopisu také ovlivňuje to, jak nás okolí vnímá. "Na základě vašeho rukopisu budou lidé hodnotit i vaše nápady a myšlenky. Je proto potřebné se mu věnovat," dodává profesor Steve Graham.

Věda versus selský rozum

Heather Hornová z deníku Atlantic Wire uvádí, že jakkoli jsou tyto výzkumy fascinující, naznačují to, na co už delší dobu poukazují mnozí autoři. Jako příklad dokládá úryvek z rozhovoru s romanopiscem Robertem Stonem z roku 1985 v Paris Review. Hlavní otázkou bylo, zda si Stone píše většinu rukopisů na stroji. "No samozřejmě. Ale jen do té doby, než chci vyjádřit něco těžko pochopitelné. To pak píšu klasicky, abych to přesně vyjádřil.

Na psacím stroji nebo pomocí textového procesoru můžete sice věci napsat mnohem rychleji, ale za cenu toho, že v textu přijdete o drobné náznaky, bohatství textu či přehlednost samotného díla. Ruční psaní vás prostě nutí psát přehledně," uvedl Stone.

Reklama

Související témata:

Související články

Grafologie odhalí skrytá zákoutí vaší duše

Spousta z nás nikdy neměla příležitost anebo důvod požádat o grafologický rozbor písma, ať už svého nebo někoho jiného. Přitom se dá skutečně hodně poznat...

Výběr článků

Načítám