Hlavní obsah

Zubař by měl opravit i mléčný chrup dítěte

Třetina českých dětí od dvou do šesti let má více zkažených zubů, než je evropský průměr. V minulosti bylo standardem, že dentisté mléčné zuby nespravovali, s tím, že to nemá cenu, ale tento trend se podle bývalého prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka dávno změnil. Rodiče by měli trvat na tom, aby zubař dítěti i mléčné zuby spravil.

Foto: Profimedia.cz

Zubaři by měli spravovat i mléčné zuby, když tak neučiní, ohrožují kazem i stálý chrup.

Článek

Zubní kaz je infekční, v sousedství mléčného zubu s kazem vyroste stálý zub, který se také začne kazit. Za neochotou zubařů stojí podle Pekárka špatný systém plateb od zdravotních

 pojišťoven.

"Bohužel, někteří zubní lékaři inkasují peníze od pojišťovny takzvaně za péči - za první

a druhou preventivní prohlídku dostanou poměrně zajímavou sumu, pokaždé asi 200 korun, zuby ale nespraví," vysvětluje Pekárek, který se po odchodu z vedení komory věnuje rozvoji dětské zubní péče.

Nedostatek dětských zubařů

Pro rodiče není v současné době vůbec jednoduché sehnat pro dítě zubaře. Přitom podle doporučení komory by mělo dítě podstoupit první prohlídku ve dvou letech. Úplně první návštěva zubaře by dokonce měla proběhnout již v roce, aby si děcko mělo šanci zvyknout na prostředí ordinace.

Nedostatek zubních lékařů, kteří se věnují péči o dětský chrup, přispěl k tomu, že třetina českých dětí od dvou do šesti let má více zkažených zubů, než je evropský průměr. Ze 6500 zubařů se na děti zaměřuje jen 63. Většinu dětí ošetřují běžní zubaři.

Od 18. října startuje nový vyhledávač zubních lékařů na adrese www.nechcikazy.cz. Rodiče tam najdou kontakt na zubaře, který přijme dítě do péče, i řadu preventivních rad v péči o dětský chrup.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím míň zubů, tím míň rozumu, tvrdí vědci

Počet zubů v ústech souvisí s mentálním stavem člověka. Tvrdí to alespoň na základě dlouhodobé studie bostonští dentisté. Čím více zubů ubývá a čím více kazů...

Výběr článků

Načítám