Hlavní obsah

Riziko preeklampsie v těhotenství lze díky testu předvídat již týdny předem

Korzo, Novinky, Dana Sokolová
Washington

Preeklampsie je jeden z nejzávažnějších stavů, postihující asi pět procent všech těhotných žen. Projevuje se nezvladatelnými změnami krevního tlaku, které mnohdy končí úplným selháním orgánů a to nejčastěji ledvin. Z preeklampsie mají obavy gynekologové po celém světě a o to více oceňují novinku v podobě testu, jenž je schopen preeklampsii odhalit i několik týdnů předem.

Foto: Profimedia.cz

Preeklampsie je jeden z nejzávažnějších stavů, postihujícím asi 5 procent všech těhotných žen.

Článek

Podle nových poznatků mezinárodního vědeckého týmu tak lze odhalit rizika preeklampsie včas a lékaři se mohou na tento stav v dostatečné míře připravit.

Experti našli 45 různých prvků souvisejících s metabolismem, které se u žen, jimž preeklampsie hrozí, liší od ostatních.

Tento test jakýchsi "metabolických otisků prstů" může podle vedoucího studie Philipa Bakera z kanadské univerzity v Albertě zachránit život tisícům žen.

"Pokud by se nám podařilo snížit úmrtnost žen v zemích třetího světa na úroveň rozvinutých zemí tím, že budeme schopni určit, u koho hrozí preeklampsie, předejdeme tisícům zbytečných úmrtí," říká Baker.

Podobný test na onemocnění, které se projevuje vysokým krevním tlakem a bílkovinou v moči, dosud neexistoval.

Testují s devadesátiprocentní úspěšno

Pokud matka a dítě preeklampsii přežijí, ženě později hrozí infarkt, cévní mozková příhoda nebo cukrovka. Děti se obvykle rodí předčasně, což může negativně ovlivnit celý zbytek jejich života. V rozvojových zemích na preeklampsii přitom každoročně umírá 75 000 žen. Jako příčinu onemocnění lékaři nejčastěji uvádějí genetické predispozice.

Během výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v odborném časopise Hypertension, testovali vědci v 15. týdnu těhotenství krev šedesáti žen, u nichž se nemoc později vyvinula a stejného počtu pacientek bez potíží.

"Objevili jsme čtyřicet organických molekul v plazmě, jejichž množství bylo znatelně vyšší a pět, jejichž počet byl naopak zredukován," uvádí se v článku.

Z těchto poznatků odvodili, že hladina čtrnácti druhů cukrů, tuků a aminokyselin se v krvi ohrožených žen liší. Test má devadesátiprocentní úspěšnost.

"Díky novým poznatkům můžeme věnovat ženám z rizikové skupiny zvláštní péči a pečlivěji je monitorovat," vysvětluje ředitelka Nadace pro preeklampsii Eleni Tsigasová a dodává:

"Tyto ženy si zároveň budou moci dát větší pozor na první varovné příznaky onemocnění. Není důvod, aby je preeklampsie zastihla nepřipravené až v pozdějším stádiu."

Preeklampsie převrátila naruby život herečky Evy Elsnerové
Úspěšná divadelní i televizní herečka Eva Elsnerová se již těšila na narození svého prvního potomka, když ji v osmém měsíci těhotenství postihla preeklampsie. Bohužel kvůli tomu přišla nejen o miminko, ale i o své do té doby funkční ledviny. V současné době tedy třikrát týdně dochází na dialýzu a doufá, že se brzy pro ni nalezne nová ledvina. Její jedinou šancí na život je totiž transplantace. Herečka dokonce veřejně přiznala, že by byla ochotna si ledvinu od někoho koupit, což zákony naší země, ale nepovolují. Nezbývá ji tedy nic jiného než čekat na zázrak.
Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Eva Elsnerová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám