Hlavní obsah

Jak zbavit své dítě nikotinové závislosti

Novinky, das

Ze statistik jasně vyplývá, že v dnešní době kouří stále mladší děti. Mnohem dříve se tedy u nich utváří i závislost. Když už to rodiče zjistí, velmi často neví, jak mají tuto situaci řešit. Podle odborníků by měli zaujmout velmi jednoznačný postoj. Stanovit pravidla a sankce za jejich nedodržování, jedině tak se jim podaří zkrotit i jinak zarputilého puberťáka.

Foto: Profimedia.cz

O tom, jak silným kuřákem se dítě stane, hodně rozhoduje genetická dispozice.

Článek

Rozhodně by rodiče neměli být k problému lhostejní. Možná se někomu zdá, že kouření je vlastně to nejmenší zlo, co může jejich děti potkat. Nicméně odborníci je před tímto lehkovážným chováním varují, protože i kouření může být jen prvotní problém, jenž velmi snadno sklouzne k dalšímu experimentování.

"I náctiletí, kteří zprvu kouří jen občas, se postupně stanou závislými a je potřeba tomu zabránit včas. Protože i cigarety mohou být vstupní branou k dalším návykovým látkám," varují odborníci ze serveru odvykání-kouření.cz .

Děti si plně neuvědomují rizika

Přestože média dnes a denně informují o škodlivosti kouření, lidé si tato rizika stále málo uvědomují.

Věci notoricky známé pro dospělého člověka nemusí být pro dítě ani zdaleka tak samozřejmé a také srozumitelné. Zvlášť pokud jsou sami rodiče kuřáci a děti nevidí, že by jim kouření nějak škodilo.

Rodiče by tedy měli vyzdvihnout především okamžitý vliv kouření na zdraví dítěte a zároveň i jeho „ekonomický“ dopad. Je dobré se čas od času zmínit o ranním kašli, zažloutlých zubech, páchnoucím dechu a oblečení a zhoršující se fyzické kondici. Zároveň mohou rodiče své dítě motivovat věcmi, na které mu finančně přispějí, pokud z kapesného nebo vlastních peněz neutratí tolik za cigarety.

Hrozením rakovinou plic u dětí nebývá tak účinné, jelikož si tuto hrozbu děti prostě nedokáží představit.

Rodiče hrají stále velmi důležitou roli

Přestože se rodičům mnohdy zdá, že jejich dítka mají stejně svou hlavu a jejich názory je nezajímají, jsou na omylu. Podle odborníků je vliv rodičů na chování dítěte i v pubertě stále zásadní. Dokládají to i výsledky nejrůznějších průzkumů, kdy náctiletí velmi často říkají: „Kdyby moje máma nebo táta skutečně chtěli, přiměli by mě, abych přestal.“

Reklama

Související články

Kouření může snižovat IQ, tvrdí vědci

Nikotin způsobuje nejen rakovinu, ale snižuje také inteligenci, což prý dokládají testy IQ. Tvrdí to podle německého listu Bild izraelští vědci z Tel HaŠomeru...

Výběr článků

Načítám