Hlavní obsah

Ženy jsou ochotny zaplatit až milión a půl za léčbu neplodnosti

Novinky, Veronika Hušková

Neplodnost je fenomén dnešní doby. Ženy odkládají mateřství do pozdějších let, kdy je však pravděpodobnost početí výrazně nižší. O to více pak ale o vlastního potomka stojí. Podle posledního výzkumu je průměrná britská žena ochotna vložit do léčby neplodnosti 15 tisíc liber (450 tisíc korun). Každá desátá žena by pak dala i půl druhého miliónu, pokud by léčba garantovala úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Za možnost mít vlastní miminko jsou ženy ochotny vzdát se téměř čehokoliv.

Článek

Téměř čtvrtina žen (22 procent) by se okamžitě přestěhovala do jakékoliv oblasti, kde by se umělé oplodnění provádělo zdarma. Čtyřiadvacet procent by si na léčbu neplodnosti neváhalo půjčit všechny potřebné peníze. O průzkumu informoval server Daily Telegraph.

Téměř všechny ženy (96 procent) by kvůli léčbě neplodnosti vzaly práci navíc, jen o jedno procento méně by kvůli léčbě sáhlo do peněz určených na zabezpečení v důchodovém věku.

"Je vidět, že průmysl zabývající se léčbou neplodnosti je vůči ekonomické krizi odolný," tvrdí Sam Baker z časopisu Red Magazine, který výsledky zveřejnil. "Z našeho průzkumu vyplývá, že ženy jsou ochotny vzdát se čehokoliv, aby zvýšily svou šanci na to, mít vlastní rodinu," dodal.

Koupě vajíček by měla být legální, uvádí polovina žen

Z výsledků dotazování mezi dvěma tisíci ženami ve věku 30 až 45 let vyplynulo, že každá desátá respondentka už nějakou léčbu neplodnosti podstoupila. Necelých sedm procent z nich podstoupilo nejméně jedno umělé oplodnění.

Ze stejného vědeckého průzkumu vyplývá, že z žen, jež se o umělé oplodnění pokusí, je 47 procent úspěšných. Více než osmnáct procent ale podstoupí zákrok více než pětkrát.

Celých 65 procent respondentek, které měly s umělým oplodněním zkušenost, uvedlo, že léčba neplodnosti je mnohem víc stresující než neúspěšné snažení se o miminko přirozenou cestou.

Nicméně polovina respondentek (49 %) v průzkumu uvedla, že možnost koupit si vajíčka od jiné ženy by měla být legální. Na otázku, o kolik by požádaly, kdyby samy byly dárkyněmi, uváděly v průměru částku okolo 36 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám