Hlavní obsah

Pedofilové mohou snadno ohrozit děti přes internet

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečí, které číhá na děti v podobě možných pedofilů, již se seznamují s mladými lidmi pomocí anonymního internetu, je větší, než rodiče či učitelé tuší. Proto byl v rámci projektu Seznam se bezpečně natočen instruktážní film o nástrahách, jaké může internet přinášet a jak s nimi bojovat.

Seznam.cz varuje: na internetu na děti číhají pedofilovéVideo: Novinky

 
Článek

"Film je určen dětem ve věku dvanáct až 16 let, jejich rodičům a pedagogům a díky získání akreditace od ministerstva školství jej distribuujeme do základních škol. Během léta jsme navštívili také dětské tábory, kde jsme film pouštěli," říká Martin Kožíšek, produktový manažer Seznam.cz, jenž se na vzniku filmu podílel.

Třicetiminutovým filmem, jenž ve třech příbězích ukáže odvrácenou tvář internetu, provází Mirek Vaňura. Cílem filmu je upozornit na nebezpečí skrytá za nejrůznějšími identitami na internetu a naučit se řešit situace, do nichž se mohou děti dostat.

"V jednotlivých příbězích ukážeme rizika anonymního seznamování, příběh Andrey, která byla na schůzce naslepo znásilněna nebo příběh malé Moniky, která si dopisovala s pedofilem. Co vše se může stát, pokud děti poskytnou své nahé fotografie, jaké to je být vydírán a že jsou i případy, které končí tragicky. Poděkování patří Nadaci Naše dítě, Lince bezpečí a Policejnímu prezidiu, kteří nám při natáčení pomáhali a dodali mnoho podkladů i záběrů, které chceme z internetu vymýtit," doplnili tvůrci filmu a zakladatelé.

Děti nebo ti, již objeví závadný obsah na internetu, mají několik možností, jak po kliknutí na na www.seznamsebezpecne.cz anonymně reagovat. Mohou přímo kontaktovat policii, nebo správci serveru nahlásit závadný obsah, anebo mohou anonymně volat na Linku bezpečí 116 111, a to po čtyřiadvacet hodin denně.

Foto: Profimedia.cz

netbook

"Děti tráví deset až dvanáct hodin týdně u počítače. Rodiče by si měli uvědomit, že na internetu není dítě bezpečné. I zástupci Policie ČR tvrdí, že se násilí přesouvá na počítačovou obrazovku," připomněla Zuzana Baudyšová z nadace Naše dítě. [celá zpráva]

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii, a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám