Hlavní obsah

Leváci dnes slaví svůj svátek

Novinky, das

Žít v praváckém světě s nevýhodou levorukosti není vůbec nic jednoduchého. Přesto si to jen málokterý pravák uvědomuje. A právě Mezinárodní den leváků, který připadá na 13. srpen, chce na tyto problémy upozornit.

Článek

Den leváků se slaví od roku 1976 a pravidelně jej vyhlašuje Mezinárodní asociace leváků. Jeho cílem je zvýšit povědomí  o problematice levorukosti a o těžkostech, se kterými se tito lidé potýkají v běžném životě, kde je většina přístrojů přizpůsobena pro dominantní pravou ruku.

Oblíbený anglický svátek

Svátek se slaví po celém světě a asi nejpopulárnější je ve Velké Británii, kde si tento den připomínají slavnostmi, jejichž součástí jsou sportovní zápasy leváků proti pravákům nebo typicky anglické odpoledne s čajem, k jehož pití lze použít pouze levou ruku.

Hospody, které Den leváků drží, poznáte podle toho, že večer 13. srpna používají vývrtky pro leváky a hosté hrají klasické hospodské hry levou rukou. Po celé zemi pak jsou rozšířené takzvané „Levé zóny“ oslavující kreativitu, adaptabilitu a sportovní obratnost leváků. Praváci si v těchto zónách mohou vyzkoušet, jaké je to žít v praváckém světě s nevýhodou levorukosti.

Jak se pozná u dítěte levorukost

U dětí se dá s jistotou říct, která strana u nich dominuje až kolem 4. - 5. roku věku. U vyhraněnějších dětí se to zpravidla pozná podle toho, jakou rukou berou do ruky hračky, příbory, kterou rukou lépe a častěji kreslí.

Dominantní nohou se dítě bude odrážet na koloběžce nebo švihem nasedat na jízdní kolo či lézt dříve do kalhot. Dominantní rukou se zase bude česat, čistit zuby, stříhat nůžkami apod.

K dominantnímu oku pak přiloží spontánně papírovou trubičkou použitou jako „dalekohled“, k dominantnímu uchu přiloží sluchátko nebo mobilní telefon. Někdy však může jít o náhodu nebo napodobování.

Podle vědců za levorukost mohou s velkou pravděpodobností geny a  pak také neurofyziologický vývoj dítěte či komplikovaný porod.

Zásady v přístupu k levákům
V žádném případě levoruké děti nepřecvičovat. Nezasahovat do spontánního projevu dítěte, pouze tyto projevy laterality sledovat a eventuálně zaznamenávat. Významnou pomocí může být preventivní vyšetření levorukých dětí před nástupem do školy (v PPP).
Vlivem tradice a převážně pravoruké orientace společnosti je leváctví stále považováno za nedostatek, hendikep. Lidé v okolí levorukého dítěte by měli překonat tento předsudek, osvojit si pozitivní a konstruktivní pohled na leváctví a nesnažit se o změnu přirozeného vývoje laterality dítěte.
Projevům vrozené levorukosti nebráníme, naopak je podporujeme.

Věci usnadňující život leváků

I přes některé překážky se dá říci, že život leváka je již mnohem snazší než před pár lety. Stále více se totiž v obchodech objevují speciální pomůcky pro levoruké. V dnešní době se již nejedná jen o psací potřeby, kružítka, ořezávátka či nůžky, ale i kuchyňské náčiní jako jsou nože, vývrtky, škrabky apod. A pak také pomocníky na zahradu, kancelářské potřeby či hudební nástroje.

13. srpen - Mezinárodní den levákůVideo: Novinky

„Existence těchto předmětů je v podstatě nezbytná. Například běžná pera jsou uzpůsobena pro psaní zleva doprava, kdy je hrot lehce tažen za perem pravou rukou,“ říká Aleš Pavlík z oddělení domácích potřeb a papírnictví Tesco.

Slavní leváci

Barack Obama, Princ William, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navrátilová, Julius Caesar, Kurt Cobain, Napoleon Bonaparte, Bill Clinton, Johann Wolfgang Goethe, Picasso, Michelangelo, Bethoven, Mozart, Paul McCartney, Oprah Winfrey a celá řada dalších.

Pozitiva leváctví

Kontakt s pravorukým prostředím levákovi nenásilně vnucuje i používání pravé ruky, která se postupem času vypracuje k určité dokonalosti. Levák je pak přirozeně obratný na levou ruku a zároveň si ví rady i s pravou.

Leváci se přizpůsobují snadněji a rychleji (jejich mozek je pružnější než mozek praváka).

Leváci mají často velmi dobrou prostorovou představivost.

Mívají často nadání na matematiku.

Život v pravostranně orientované společnosti je vede k větší tvořivosti a kreativitě.

Reklama

Související články

Leváci častěji podléhají pocitům studu

V pravorukém světě to leváci nemají moc snadné. Už od ranných školních let se musejí smířit s tím, že je příroda na pozadí pravoruké většiny dost znevýhodnila....

Výběr článků

Načítám