Hlavní obsah

Dostatek mateřské lásky pomáhá lépe zvládat stres v dospělosti

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále nové a nové studie dokazují, že mnoho situací a pocitů, jimž jsme vystaveni po narození, a které si ani nemusíme pamatovat, významným způsobem ovlivňují náš budoucí život. Pokud nám například matka věnuje v raném dětství dostatek své lásky, vybaví nás tak do života lepší odolností vůči stresu nebo úzkostem, tvrdí vědci.

Foto: Profimedia.cz

Množství mateřské lásky může významně ovlivnit naše chování i zvládání stresových situací v dospělosti.

Článek

Dostatek mateřské lásky v dětství v nás nejen zvyšuje pocit bezpečí, ale i zlepšuje sociální dovednosti a pomáhá lépe se vyrovnávat s případnými životními problémy.

Studie se zaměřovala na děti v raném věku, kdy sbíráme první životní zkušenosti, jež si sice nepamatujeme, ale v dospělosti mohou významně ovlivnit vývoj naší osobnosti.

Výzkumný tým pod vedením doktorky Joanny Maselkové z Dukeovy Univerzity v Severní Karolíně hodnotil ve studii vztahy 482 osmiměsíčních dětí s jejich matkami během rutinních vývojových hodnocení a testů.

Odborníci především sledovali, jak se matky chovaly vůči svému dítěti při vývojových testech a jak hodnotily jejich dovednosti a výsledky.

Výše lásky a pozornosti, jež byla dětem věnována, byla rozdělena do skupin od "negativní" až po "extrémní či extravagantní".

Výsledky byly pečlivě uchovány až do průměrného stáří 34 let u sledovaných dětí, kdy bylo hodnoceno jejich duševní zdraví a odolnost vůči životním nástrahám.

U dospělých, jimž matky věnovaly možná i trochu přehnanou lásku v dětství, pak byla zjištěna nejnižší úroveň úzkosti, nepřátelství a minimum stresových situací v životě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám