Hlavní obsah

Maminka tří synů zoufale touží mít dceru. Míří proto do Thajska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maminka známá pod jménem Olivia zoufale touží po tom, aby její další dítě byla dcera, a kvůli tomu se neváhá ani vzepřít australským zákonům. Ty totiž zakazují, aby rodiče počali potomka metodou umělého oplodnění jen proto, aby mohli ovlivnit pohlaví dítěte. Proto míří odhodlaná žena do Thajska, kde je tato procedura možná.

Článek

Olivia je nyní matkou tří synů a je pevně rozhodnuta, že další přírůstek v pořadí musí být dcera.

"Je to hluboko a neotřesitelně ve mně. Cítím opravdu silné rozhodnutí mít dceru, která bude vyrůstat společně s mými syny ve vyrovnané rodině," prohlásila odhodlaná matka.

Podle současných australských zákonů rodiče nemohou využít metody IVF jen proto, aby měli možnost určit, zda bude jejich dítě chlapec nebo dcera. V Thajsku to však možné je. Celý zákrok, který musí rodiče uhradit, ovšem  vyjde na 15 tisíc dolarů (cca 293 tisíc korun). Šance na úspěch je ovšem neuvěřitelně vysoká - až 95 procent.

Možnost volby

Olivia tvrdí, že podobný zákrok by se měl provádět i v Austrálii. "Pro mě je to o poskytnutí volby v rámci možností," tvrdí a dodává, že je v kontaktu ještě s dalšími ženami, které se chystají za moře, aby si mohly vybrat, zda bude jejich potomek chlapec nebo dívka.

Odhodlaná matka má podporu i v profesorce Loan Skenové z University of Melbourne,  člence australské zdravotní etické komise. Ta tvrdí, že když mají Australané možnost cestovat do USA, aby získali náhradní dítě, pak nevidí důvod, proč by Oliviina rodina nemohla vycestovat do Thajska za splněním svých plánů.

Přitom si ale myslí, že proto není nutné měnit zákony. "Myslím, že mnoho lidí bude mít pro tento čin velké sympatie, protože jde o velmi silnou lidskou touhu. Nicméně nebezpečí a nutnost projít si všemi úskalími umělého oplodnění a nakonec i vysoká cena za zákrok, by se taky neměly brát na lehkou váhu," dodává doktorka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám