Hlavní obsah

Jak se účinně bránit proti otravným komárům

Novinky, Dana Sokolová

Přestože doposud nebyl vyhlášený žádný kalamitní stav ve výskytu komárů, podle odborníků jich je mnohem víc než v předchozích letech. Může za to především deštivé počasí, jež trápilo většinu republiky v měsíci květnu a na počátku června. A proto také většina hygieniků radí nevyjíždět na dovolenou a letní tábory bez pořádného vybavení proti těmto záškodníkům.

Foto: Kimmo Taskinen, ČTK

Komár saje krev z lidské ruky.

Článek

Komáři patří mezi nejotravnější hmyz vůbec. V našich zeměpisných šířkách se setkáte až s 45 druhy komárů, které jsou aktivní téměř po celý rok. Otravné bývají především samičky, které sají krev, aby uživily svá vajíčka.

Pokud na vás komáři zaútočí více než desetkrát za minutu, pak hygienici tento stav považují za kalamitu.

Jak na komáry

Ultrazvukové odpuzovače - fungují na bázi frekvence zvuku, jež bodavý hmyz odrazuje. Lze je zakoupit velmi často společně s nočními světly do dětských pokojíčků. Či si lze zakoupit různé malé krabičky na baterky, jež vysílají tóny o frekvenci 22-28 Khz.

Ultrazvukové odpuzovače si můžete v podobě programů (např.NouKomar) stáhnout i do svých notebooků či telefonů, které generují pro lidské ucho neslyšitelné tóny a pomáhají také komáry odpudit.

Přírodní repelenty - pokud upřednostňujete přírodní produkty, jež neublíží ani vašim dětem, pak máte možnost vyzkoušet - mátu, meduňku, levanduli, hřebíček, jalovec či citronelu. Někteří výrobci nabízejí speciální směsi přírodních étereckých olejů určené přímo na komáry, které lze používat ve vonných lampách. Některé pak stačí pokapat přímo na pokožku či oděv. Dokonce existují i éterické oleje proti komárům v bio kvalitě.

Přírodní éterické oleje však lze nalézt i ve speciálních náplastech proti komárům, které lze přilepit na pokožku či oblečení a pak také ve speciálních náramcích, které lze nosit a přitom odpuzovat komáry.

Chemické repelenty - na trhu je k sehnání obrovské množství variant, které však příliš nejsou vhodné pro malé alergiky a atopiky a to především do 3 let věku.

Lze zvolit i varianty jež se vkládají díky speciálnímu přístroji rovnou do zásuvky. Ani ty však většinou nejsou vhodné pro děti do 3 let věku.

B-komplex a homeopatika - řadě lidí se osvědčilo denně užívat tabletku B-komplexu jako nejvhodnější prevenci nejen proti komárům, ale i klíšťatům. Pokud užíváte tyto vitamíny, pak hmyzu nevoníte a tudíž se vám vyhne obloukem.

Babské rady - několik rad jak se před komáry chránily naše babičky.

Recept na domácí repelent: sáček rozmarýnu přelijeme litrem horké vody. Louhujeme až do úplného vychladnutí, přidáme lžíci vinného octa, přelejeme do rozstřikovače a aplikujeme na tělo či oděv. Takto vyrobený repelent uchováváme v ledničce.

Polský recept: květ karafiátu dáte do termosky a zalijete vařící vodou. Necháte 24 hodin louhovat, pak zcedíte a můžete používat jako repelent.

Francovkový nálev: do jednoho decilitru francovky dáte lžičku hřebíčku, skleničku uzavřete a necháte týden louhovat. Po týdnu lze používat jako repelent....

Podle vědců je proti larvám i samotným komárů účinnější skořice než repelenty. Výtažek z kůry skořicovníku zabíjí komáry prý dokonce efektivněji, než nejběžnější účinná složka repelentů  DEET. To samé prý lze říci o mátě.

Reklama

Související témata:

Související články

V Moravskoslezském kraji je komáří kalamita

Na mnoha místech Moravskoslezského kraje v současné době lidé bojují s dotěrnými komáry. Po dvou povodňových vlnách v květnu a červnu se komáři přemnožili...

Výběr článků

Načítám