Hlavní obsah

Maminky žádají po nové vládě víc míst ve školkách a jeslích

Právo, Hana Škodová

Mladým maminkám v Česku už dochází trpělivost. Vadí jim letitý kritický stav, kdy je v republice žalostně málo míst pro děti ve školkách a jeslích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeslí je v Česku žalostně málo

Článek

Přes dvacet nevládních organizací, které hájí práva žen, proto sbírá podpisy pod petici za zvýšení počtu míst ve školkách a jeslích. Nově se rodící vládě a jejímu budoucímu premiérovi tím chtějí připomenout, že hlavně ve velkých městech není pro děti dostatek předškolních zařízení.

„Stav je kritický“

„Stav je kritický. Požadujeme zvýšení kapacity zařízení péče o děti. Obracejí se na nás rodiče, kteří neseženou místo ve školce ani pro své tří- či čtyřleté dítě,“ řekla Právu Alexandra Jachanová Doleželová, předsedkyně Gender Studies.

Nedostatek školek nebo jeslí trápí podle ní hlavně okrajové části Prahy a další velká města. „Problémy jsou například na Zbraslavi, v Radotíně nebo v Libuši,“ dodala Jachanová. Situace podle ní ale není o mnoho lepší ani v centru metropole.

Jeslí je v celé ČR pouhých 46

„Pokud školky ještě mají nějaká místa, většinou neberou děti, které zde nemají bydliště. Šanci dát dítě do školky často nemají ani matky, které jsou s dalším dítětem na mateřské,“ upozornila.

Podle organizátorů petice, mezi nimiž je i Sociologický ústav Akademie věd, by stát neměl nechat kapacitu školek či jeslí jen na obcích, ale měl by je v tom finančně i metodicky podpořit.

„Česko oficiálně říká, že podporuje návrat matek do práce, ale ve skutečnosti to neumožňuje, neboť nevytváří prostředí, kde by to bylo prakticky možné,“ stojí v petici. Počet veřejných školek podle statistiků klesl v ČR mezi lety 2000 a 2009 o 1094 na 4809. Jeslí bylo v roce 1990 v celé republice 1043, o deset let později již jen 67 a ke konci loňského roku 46 s celkovou kapacitou 1449 míst.

Miniškolky stačit nebudou

Existují sice ještě soukromá zařízení, ta jsou ale pro většinu rodičů příliš drahá. Řešením nedostatku jeslí není podle nevládních organizací ani návrh přijímat do běžných školek již dvouleté děti, protože školky nemají dost míst ani pro ty tříleté a starší.

Zázračným řešením nejsou podle Gender Studies ani miniškolky a vzájemná rodičovská výpomoc, kterou prosazuje šéf ODS Petr Nečas. „Podporujeme vznik alternativní péče o děti, jako jsou miniškolky nebo vzájemná rodičovská výpomoc, ale to nestačí,“ řekla Jachanová.

Podle ní tyto nové formy péče o děti nepokryjí dostatečně současnou poptávku. „Je třeba podpořit veřejná zařízení, rozšiřovat místa v nich a zřizovat nová,“ dodala předsedkyně Gender Studies.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám