Hlavní obsah

Česká vakcína proti pneumokokům slaví světový úspěch

Novinky, Andrea Zunová

Pneumokoky mohou způsobit celou řadu onemocnění. Nejzávažnější forma pneumokokové infekce (např. zápal mozkových blan či otrava krve) byla minulý rok v ČR diagnostikována u přibližně 20 dětí do pěti let. Ve srovnání s předchozími lety počet těchto onemocnění u nejmenších dětí výrazně poklesl, a to nepochybně i díky dostupnému očkování.

Foto: Profimedia.cz

V Česku se proti pneumokokům očkují malé děti zdarma

Článek

Už rok totiž mají u nás rodiče pro svá miminka k dispozici moderní vakcínu SynflorixTM, k jejímuž vývoji přispěli i čeští vědci a která chrání před většinou nebezpečných sérotypů bakterie pneumokoka, jež malé děti ohrožují nejčastěji.

O tom, že se jedná o skutečně výbornou vakcínu, vypovídá ten fakt, že byla odborníky z celého světa vyhodnocena jako nejlepší preventivní vakcína roku.

Nebezpečné záněty středouší

Pneumokoky mohou i za mírnější formy infekce  - např. zánětu středního ucha, jednoho z nejběžnějších dětských onemocnění. Potvrzuje to i výsledek výzkumu provedeného v pěti zemích EU, který ukázal, že na každých 1000 dětí připadá ročně asi 268 návštěv u lékaře právě pro zánět středního ucha.

Odhaduje se, že pneumokok je zodpovědný za přibližně polovinu všech bakteriálních zánětů středouší. Časté akutní záněty středního ucha mohou vést k mnohdy zbytečnému předepisování antibiotik a následné rezistenci na ně. Zkušenosti z posledních let však ukazují, že i před tímto onemocněním se lze chránit pomocí očkování.

Od ledna se v Česku očkuje bezplatně

Rodiče v Česku mají od letošního ledna možnost nechat své děti proti pneumokokům naočkovat bezplatně. Stačí se hned po narození miminka zeptat dětského lékaře. Ušetřené peníze mohou rodiče investovat do ochrany svého dítěte před dalšími nemocemi.

Co by měli rodiče vědět o očkování proti pneumokokům

Vakcína SynflorixTM je plně hrazena zdravotními pojišťovnami dětem, je-li očkování zahájeno mezi třetím a pátým měsícem věku pojištěnce a pokud jsou 3 dávky vakcíny aplikovány do sedmého měsíce věku. Hrazená péče zahrnuje i přeočkování ve druhém roce života. Dětem, které výše uvedená kritéria nesplní (a je jim méně než 2 roky), mohou rodiče vakcínu SynflorixTM zakoupit za příznivou cenu.

Vakcína SynflorixTM (pneumokoková polysacharidová konjugovaná vakcína, adsorbovaná) je registrovaný léčivý přípravek vázaný na lékařský předpis a je plně hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Vakcíny RotarixTM (živá rotavirová vakcína) a Infanrix hexaTM (vakcína proti difterii (D), tetanu (T), pertusi (acelulární komponenta) (Pa), hepatitidě B (rDNA) (HBV), poliomyelitidě (inaktivovaná) (IPV) a konjugovaná vakcína proti Haemophilus influenzae typu b (Hib), adsorbovaná) jsou registrované léčivé přípravky a jsou vázány na lékařský předpis. Před použitím si pečlivě prostudujte příbalovou informaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám