Hlavní obsah

Vysvědčení se blíží, v mnoha dětech sílí strach z reakce rodičů

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny školáky čeká poslední den školy a s ním i zpráva o jejich studijních výsledcích - tedy vysvědčení. Předpokládá se, že rodiče o známkách svých dětí ví. Stačí totiž s dětmi prožívat jejich školní radosti a strasti. Informace se podávají také na třídních schůzkách či při osobních konzultacích s učiteli. Přesto se každý rok najdou děti, které si pro vysvědčení přicházejí se staženým žaludkem a následně se bojí reakce rodičů.

Článek

Dá se říci, že záchranným majákem je pro děti Linka bezpečí, kam se mohou se svými obavami, starostmi a trápením obrátit. Jen v loňském roce v souvislosti s červnovým závěrečným vysvědčením na Linku bezpečí volalo 253 dětí. Více než známky samotné děti řeší především strach a obavy z reakce rodičů, strach ze zkoušky a vztahy s učitelem, řekla Novinkám vedoucí Linky bezpečí Hana Petráková.

Do poloviny letošního června to bylo zatím 112 dětí, informovala s tím, že toto číslo však narůstá s blížícím se koncem školního roku. Hana Petráková také odpověděla na další otázky týkající se vysvědčení.

Co byste poradila dětem, které se bojí přijít domů s vysvědčením?

Záleží především na vztahu mezi dítětem a rodiči. Dítě pravděpodobně předem ví, jaké bude jeho hodnocení. Vyplatí se ho před rodiči netajit a spíše je o něm předem informovat. Rodiče se tak mohou na ně připravit a pro obě strany může být úlevné nečekat na nemilá překvapení. Dítě se může samo zamyslet nad tím, čím byl školní neúspěch zapříčiněný a jestli by potřebovalo nějakou pomoc, o kterou si může rodičům říci.

Pokud se dítě z předchozích zkušeností obává reakce rodičů, nepřiměřeného trestu nebo mu rodiče něčím vyhrožují, může být užitečné najít nějakého dospělého spojence, který by dítěti pomohl. Takovým člověkem může být někdo příbuzný, rodinný přítel nebo někdo ze školy, kdo se dítěte zastane, rodičům vysvětlí, že takové trestání k ničemu nevede a pokusí se dítěti pomoci najít pro něj účinnou pomoc. V případě, že dítěti opravdu hrozí nebezpečí, má právo se obrátit o pomoc na kohokoliv dospělého, který by mu měl pomoci kontaktovat sociální pracovnici orgánu sociálně-právní ochrany dětí nebo přímo policii, která by se se sociální pracovnicí měla také spojit.

Dítě může samozřejmě kdykoliv telefonovat na bezplatnou a anonymní Linku bezpečí 116 111, kde mu se všemi těmito kroky konzultanti mohou pomoci. Je vždycky lepší si říci o pomoc, než aby dítě ohrožovalo samo sebe např. útěkem z domova

Jak se mají zachovat rodiče, pokud jejich potomek nepřinese „dobré“ známky?

V případě, že se rodiče v průběhu celého školního roku zajímají o výsledky svých dětí, neměli by být v den vysvědčení příliš překvapení. Je dobré myslet na to, že po uzavření klasifikace, děti už známku neopraví. Při rozdávání vysvědčení je již dávno rozhodnuto. Rodiče by se proto měli vyvarovat vět, které mohou dítě vystrašit: „Nechoď mi s tím na oči, ani se s tím nevracej.“ Rodiče taková sdělení třeba nemyslí vážně, dítě se však může opravdu zaleknout. Strach a obavy z toho, jak rodiče na známku zareagují, pak mohou vést k útěkům z domova, či jinému zkratkovitému jednání.

V případě, že jsou rodiče přeci jen nemile překvapení, vyplatí se odložit svou reakci, pokusit se zpracovat své emoce, a až poté dělat nějaké závěry. I když je to velmi těžké. Rodiče by se měli domluvit na jednotném přístupu. Je dobré pak vše probrat společně i s dítětem. Soustředit se nejprve na pochvalu za to, co se mu podařilo, až pak na případný neúspěch. Snažit se s dítětem probrat, čím byl neúspěch vyvolaný, jestli dítě potřebuje v učení nějakou pomoc a společně je pro příští pololetí naplánovat.

Pokud by se rodič potřeboval poradit a promluvit si o všem nejprve s někým nestranným, může se obrátit na Rodičovskou linku Sdružení Linka bezpečí na telefonní číslo 840 111 234, která je v provozu po, st, pá – 13:00 – 16:00 a út, čt – 16:00 - 19:00.

Kam mohou děti volat o pomoc, či radu?

Děti se mohou kdykoliv obrátit na Linku bezpečí, na telefonní číslo 116 111. Linka bezpečí je v provozu nepřetržitě 24 hodin denně, je bezplatná pro volání z pevných linek i z mobilních telefonů ode všech telefonních operátorů. Děti o sobě nemusejí sdělovat žádné osobní údaje, pokud samy nechtějí a přesto si s nimi budou konzultanti povídat o všem, co potřebují. Děti také mohou využít E-mailovou poradnu Linky bezpečí (pomoc@linkabezpeci.cz) nebo Chat Linky bezpečí na adrese www.chat.linkabezpeci.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám