Hlavní obsah

Školní jídelny se snaží vařit zdravě, brání jim finanční limit

Novinky, Andrea Zunová

Chodí vaše dítě do školy? Stravuje se ve školní jídelně? A jídlo z ní mu chutná? Ne vždy se dá na třetí otázku odpovědět kladně. Ačkoli se už většinou jídelny snaží a některé žákům předkládají na výběr i ze tří jídel, ne vždy dokáží své strávníky uspokojit.

Foto: Profimedia.cz

Středomořská strava je sice zdravá, ale nepatří zrovna mezi nejlevnější. Za 29,50 toto jídlo určitě neuvaříte

Článek

Školní jídelny by měly vařit jídla chutná, zároveň zdravá a nutričně vyvážená. To je trend, ke kterému se snažíme nakonec dospět, i když vaříme doma. Podle vyhlášky Ministerstva školství však oběd ve školní jídelně pro žáka druhého stupně nesmí překročit stanovenou částku 27,50 Kč. A to se ještě musí skládat z polévky, hlavního jídla, nápoje a moučníku. A teď ruku na srdce, dokázali byste za tuto sumu uvařit kvalitní, zdravý oběd?

Nad tím se pozastavuje i kuchař Filip Sajler, podle kterého by pomohla jen změna vyhlášky, k čemuž se zatím Ministerstvo školství nemá. Sajler společně se svým kolegou Ondřejem Slaninou, s nímž jsou známi jako televizní kuchaři  "Kluci v akci",  již potřetí vyráží na jízdu po základních školách, kde se snaží naučit jíst děti zdravě. V červnu a prosinci letošního roku budou objíždět české základky a víceletá gymnázia a přitažlivou formou se budou snažit ukázat dětem, že příprava zdravého jídla může být rychlá i zábavná. Jízda je součástí projektu Žij zdravě realizovaného v rámci preventivních programů VZP.

Zdroj: Stream.cz

Snahou je probudit zájem o jídlo

"Chceme probudit v mladistvých zájem a touhu po jídle," říká Filip Sajler. Zaráží ho, jak řekl, když vidí ve školách automaty na sladké nápoje a snacky a chipsy. I podle vedoucí oddělení externí komunikace VZP Terezy Květoňové se "stravovacím návykům dětí a teenagerů příliš mnoho projektů zatím systematicky nevěnuje, přestože je to klíčové pro předcházení nadváze a obezitě".

Sajler tvrdí, že by děti měly jíst pětkrát denně menší porce a měly by přemýšlet o tom, co do sebe vpraví. Za důležité např.označil luštěniny, ovoce, zeleninu a ryby. Zdůraznil dodržování pitného režimu a fakt, že jídlo by mladiství měli konzumovat v klidu, beze stresů.

Nejoblíbenější je řízek se salátem

Podle průzkumu VZP mezi 1630 dětmi (11 - 15 let), více než polovina (60 %) tvrdí, že dává přednost zdravým jídlům. Polovina tvrdí, že jí zdravě a 57 % 3 - 5krát denně. Ráno vynechá snídani 24 % dětí, 20 % si myslí, že má nadváhu a jen 10 % si vezme po ránu ovoce, nebo zeleninu. 19 % dotázaných dětí řeklo, že nechodí do školní jídelny na oběd.

Jaké jídlo však děti považují za zdravé, nastínil další průzkum, podle kterého 75 % miluje řízek s bramborovým salátem, 70 % hamburger, 64,5 % kuře s bramborem, 53 % buchtičky se šodó, 52 % rizoto, 48 % špagety s rajčatovou omáčkou a 46 % krupicovou kaši.

Varující podle Květoňové je, že až polovina dětí si nese do dospělosti nadváhu a obezitu. Souvisí to samozřejmě se stravovacími návyky. I  tomu má napomoci osvěta kuchařů, kteří kromě informací o jídlech dětem radí, že by měly volný čas věnovat pohybu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám