Hlavní obsah

Zdravotní klauni umí rozesmát malé i velké pacienty

Ocitnout se v nemocnici není rozhodně nic veselého, nejhůř ale tuto situaci nesou děti a staří lidé, kteří si na cizí prostředí zvykají nejpomaleji. Smutek a špatná psychika ale v léčbě nepomáhají. Proto jsou tady zdravotní klauni, kteří přicházejí do nemocnic a snaží se vyloudit úsměv na tvářích těch nejmladších a nejstarších pacientů.

Článek

Už od roku 1998 existuje v České republice občanské sdružení Zdravotní klaun, které vysílá své veselé kejklíře do nemocnic a domovů pro seniory, kde svými legráckami odreagovávají děti, geriatrické pacienty i seniory od strachu, napětí a od úzkostí spojených s léčbou nebo z neznámého  prostředí. Tak veselou formou pomáhají ke zlepšení jejich celkového psychického a zdravotního stavu.

Foto: Novinky

S klauny děti aspoň na chvíli zapomenou na chmury.

Klauni obvykle způsobí na oddělení haló, při kterém se baví všichni přítomní. "Moc se mi to líbilo, jsem ráda, že se můžou děti pobavit i v nemocnici a ne pořád jen ležet na pokoji," zhodnotila tento týden klauniádu v nemocnici v pražském Motole jedna z malých pacientek.

Komediantství je základ

I když je pracovní náplní klauna legrace, svou práci berou tito lidé vážně a jsou to opravdu profesionálové, kteří musí projít náročným výběrem. Většinou mají dramatické vzdělání, mnozí z nich jsou ale přirozenými talenty. Komediální nadání je prostě základ, důležitá je ale i schopnost empatie, trpělivosti a vztah k dětem.

Foto: Novinky

Komediantství mají klauni prostě v krvi. Umí ale hrát i na hudební nástroje.

Před tím, než poprvé vyrazí za pacienty, projdou důkladným školením. Připravují se jak po umělecké stránce, tak i po stránce etické. I ti nejzkušenější klauni se pak i na dále v rámci seminářů zdokonalují v improvizaci, ve hře na hudební nástroje nebo pohybově. Učí se nové techniky a fígle, kterými dokáží na nemocničních pokojích rozpoutat opravdovou legraci.

Pro pacienty legrace i počítače

Společně s klauny vyrážejí do nemocnic i pracovníci Seznamu.cz, který činnost sdružení podporuje. "Se zdravotními klauny nás spojuje myšlenka týmové pomoci v momentech, kdy člověku není nejlépe," vysvětluje Rita Gabrielová ze Seznamu.cz. "Klauniády Seznam mají jeden společný motiv a tím je hledání – úsměvu, dobré nálady, ztracené hračky anebo třeba počítačové myši, se kterou se dá brouzdat internetem."

Foto: Novinky

V rámci Kauniády Seznam věnuje Seznam.cz nemocnicím počítače s veškerým vybavením, aby se pacienti rozptýlili.

Každé navštívené nemocnici proto Seznam.cz věnuje několik počítačů s veškerým vybavením, aby si malí pacienti mohli dostatečně vyhrát. Zároveň rozběhl Seznam na svých stránkách bannerovou kampaň, která má oslovit malé i velké dárce, aby se zdravotním klaunům ozvali.

Kde se vzali zdravotní klauni

Historie zdravotních klaunů se datuje do roku 1986, kdy Michael Christensen, ředitel organizace s názvem Big Apple Clown Care Unit sdružující profesionální klauny, přišel s nápadem vyzkoušet jejich přítomnost na dětských lůžkových odděleních. Stalo se tak v presbyteriánské nemocnici v New Yorku a právě tady se poprvé na světě ověřila tato myšlenka v praxi.

Zjistilo se, že pravidelné návštěvy klaunů přispívají ke zlepšení psychického a tudíž i zdravotního stavu pacientů, a to včetně těžce nemocných. V současnosti jsou profesionální zdravotní klauni považováni za důležitou součást léčebného procesu na dětských odděleních nemocnic nejen v Americe, ale též po celé Evropě.

"Veselé improvizace budou klauni předvádět nejen v Praze, ale i v dalších českých městech a tak věříme, že děti i rodiče zajímavě oslovíme. Máme skvělý pocit, že můžeme prospět tak užitečné a krásné myšlence, jejímž výsledkem je smích a úleva," dodává Rita Gabrielová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám