Hlavní obsah

Ke dni dětí je pro malé návštěvníky přichystána řada atrakcí, her i soutěží

Novinky, Karolina Zarzycká

MDŽ, MDD, SRPŠ, RVHP a mnohé jiné zkratky se nám z dob minulých takříkajíc vryly pod kůži, jak ostatně zpívá Ivan Mládek. Některé zcela zmizely z kalendářů, další nahradily novodobé, ale ta, která označuje Mezinárodní den dětí, je nadčasová. Děti si totiž svůj svátek zaslouží.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Děti v Liberci si mohly prohlédnout vojenskou techniku, ochutnaly jídlo z vojenské kuchyně nebo sledovaly zásah speciální jednotky.

Článek

Mnozí rodiče a obzvláště prarodiče s radostí dopřejí malým ratolestem nějakou laskominu navíc, peníze na přilepšenou, dáreček pro radost. Veselí, nadšení a úžas v dětských očích jsou jedním z nezapomenutelných životních zážitků.

Proč dětem k jejich narozeninám, jmeninám, Vánocům, Velikonocům a některým i k vysvědčení nepřidat ještě jeden sváteční den, který stojí za to s nimi prožít na zábavní či kulturní akci, užít si jej v cukrárně nebo jen doma ve slavnostní náladě.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Dárek přiměřený věku

Je třeba zvážit dárek přiměřený dětskému věku. Nebudeme proto batoleti kupovat kolečkové brusle, ač bychom si již přáli, aby nás doprovázelo při in-line projížďkách po parku. Naopak neznalá tetička by se mohla snadno "seknout" s obrovskou čokoládovou bonboniérou pro vzdálenou neteř, která od narození drží bezlepkovou dietu. Přehmatů by mohlo nastat víc.

Pokud se tedy příbuzní rozhodnou obdarovat děcko v rodině nějakým nákladným dárkem, měli by se nejprve poradit s rodiči. Aby třeba nepřinesli dar, jejž dítě už doma má. Aby sportovní souprava nebyla o čtyři velikosti menší nebo botičky o číslo menší.

Jízda v tanku, na koni či skákací boty

Existují také agentury, které zprostředkovávají různé zážitkové služby pro děti. Mezi nabízené zážitky patří například jízda na bobové dráze, den malého tankisty pro děti od pěti let či fotolov v daňčí oboře. Pražané mohou dorazit do nahrávacího studia a vytvořit si vlastní hudební nahrávku. K oblíbeným dětským atrakcím patří i půjčení koloběžek nebo skákacích bot.

Nejlepším dárkem pro děti je každopádně zábava, a tak se na mnoha místech koná mnoho akcí - například na zámku v Kuníně na Novojičínsku budou místo dospělých dělat průvodce děti.

V Kopřivnici uvidí děti přehlídku práce záchranářů, slaňování nebo námořnické hry. Ostravská zoo připravila pro své malé návštěvníky zábavný program v pohádkovém lese, soutěže, hry a atrakce čekají také v Brně u Slévárny Vaňkovka nebo v Pelhřimově na náměstí. Vlastní program nebo maškarní rej si připravily některé školy a školky.

Praha nabízí akce v parcích i divadlech 

V Praze se na MDD slaví již od 10 do 17 hodin ve Stromovce, pro děti jsou připraveny soutěže, atrakce, skákací hrad. Děti si mohou zajít do Riegrových sadů na divadelní představení. Trojská zoologická zahrada slevnila vstupné: děti do patnácti let zaplatí jednu korunu.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Hostem Dětského dne v areálu Thomayerovy nemocnice v Praze byla Martina Sáblíková

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Dětský den s podtitulem Sestry v akci v areálu Thomayerovy nemocnice v Praze

V Bubenči bývalá čistička odpadních vod bude také patřit dětem a jejich svátku. Pražský park Kampa v centru města otvírá pro děti cirkusový stan.

Celý týden se bude v Praze konat Světový loutkářský festival, na mnoha místech až do neděle 6. června mohou děti s rodiči nebo kamarády zhlédnout divadelní představení z celého světa [celá zpráva].

Anketa

Co jste přichystali pro děti k MDD?
1. Půjdeme do kina/divadla
2,5 %
2. Sedneme si do cukrárny
3,6 %
3. Koupil/a jsem dárek
34,1 %
4. Přemýšlím nad zážitkovým dnem
4,3 %
5. Obcházíme akce pro děti
5,8 %
6. Nic
27,2 %
7. Zatím nic
15,6 %
8. Nevím
1,8 %
9. Dočista jsem zapoměl/a
5,1 %
Celkem hlasovalo 276 čtenářů.

Mezinárodní den dětí

MDD se poprvé slavil v roce 1950 ve více než padesáti zemích celého světa. 1. červen byl stanoven až na mezinárodní konferenci pro ochranu dětí v roce 1952.

MDD má upozornit světovou veřejnost na práva a potřeby dětí. Během roku se připomínají i jiné významné dny věnované dětem, například Mezinárodní den dětí, které se staly obětí agrese, Mezinárodní den za odstranění práce dětí, Mezinárodní den mládeže, nebo Světový den dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám