Hlavní obsah

Přítomnost otce u porodu může mít negativní vliv na budoucí vztah s dítětem

Novinky, Bohumila Kunertová

V dnešní době je již samozřejmostí, že pokud partneři chtějí, může být budoucí tatínek nejen u předporodních kurzů, ale také u samotného porodu. Podle nejnovějších zjištění mohou ale tyto zážitky negativně ovlivnit jeho budoucí vztah s dítětem.

Foto: Profimedia.cz

Někteří muži o sobě mohou začít pochybovat, když zjistí, že mohou nabídnout pouze pasivní podporu.

Článek

A to především u mužů, kteří jsou do těchto aktivit nějakým způsobem nuceni. Vědci uvádějí, že u malého procenta mužů (přesné číslo nebylo uvedeno), kteří se spolu s těhotnými manželkami či přítelkyněmi účastní předporodních kurzů nebo jsou přítomni u porodu, se v pozdější době může objevit pocit citového selhání.

Prožité zkušenosti prý také mohou u některých mužů poškodit v budoucnu vztah otec-dítě, uvádí deník Daily Telegraph.

Doktor Jonathan Ives z Centra pro lékařskou etiku na univerzitě v Birminghamu není příliš aktivním zastáncem moderního trendu zapojovat budoucí otce do předporodních příprav.

Ives tvrdí, že někteří z mužů, u kterých se předpokládá, že se aktivně zapojí do těhotenství a předporodních příprav, se mohou cítit rozčarovaní a mohou o sobě začít pochybovat, když zjistí, že mohou nabídnout pouze pasivní podporu pro své partnerky.

"Pro některé otce pak může být složitější nalézt víru v sebe sama, což může v některých případech vést i k problematickým vztahům s vlastními dětmi."

Zároveň ale dodává: "Nesnažíme se nijak narušit lékařský pokrok, kterého bylo jistě dosaženo, chceme jen upozornit na to, že u některých mužů nemusí být toto zapojení zcela vhodným krokem."

Poporodní deprese netrápí jen maminky

Odborníci z lékařské univerzity ve Virginii ale také dodávají, že psychické problémy, které mohou nastoupit s příchodem nového člena rodiny, se mohou objevovat i u mužů, kteří nebyli nijak aktivně zapojeni do předporodních příprav nebo nebyli osobně u porodu.

Podle posledních průzkumů bylo také zjištěno, že téměř deset procent novopečených otců trpí poporodními depresemi.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Tatínek u porodu? Ano, ale bez vynucení

Přítomnost otců u narození miminka není v dnešní době nic neobvyklého. Většina mužů se proto rozhodne sama, i když jich tam stále dost jde více méně z donucení...

Výběr článků

Načítám