Hlavní obsah

Dvacet nejotravnějších dětských frází

Novinky, Kamila Mouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Už tam budem?", "Já se nudim!" - nepřipomínají vám tyto fráze něco, nebo spíše někoho? Pravděpodobně ano - vaše malé ratolesti, které podobnými stále se opakujícími větami zkoušejí občas hloubku našeho poháru trpělivosti. Server MumPoll.com provedl výzkum, který odhalil nejpoužívanější žádosti, kterými malé ratolesti vytáčejí své rodiče nejvíce.

Foto: Profimedia.cz

Věta "To není fér!" sužuje rodičovskou trpělivost až 30 % času, uvedl výzkum.

Článek

Výzkum, v němž bylo dotázáno na tři tisíce rodin, ukazuje na dětské fráze, které zaručeně dokážou dovést rodiče k šílenství. S téměř stoprocentní garancí k horním "top" patří věty: "To není fér", "Opravdu musím?" nebo oblíbené "To jsem nebyl/a já".

Mluvčí výzkumu Emma Elsworthyová to komentuje slovy: "Přesto, že jsou děti 99 % času rozkošné, mají schopnost být někdy opravdu k nevydržení, především, když se ptají na absolutně cokoliv. Děti jsou samozřejmě zvědavé a když někdy odsekávají, není to jen proto, že jsou zrovna neposlušné, ale zkoušejí hranici, kam až mohou zajít.

Dále si Emma posteskla, že rodičovský život by byl mnohem jednodušší, kdyby děti dělaly, co mají, než aby se neustále ptaly na otázky uvozené "proč" nebo "jak". Na druhou stranu bychom se ale asi o dost více nudili.

Polovina britských rodičů souhlasí, že slova "já se nudím" jim nahánějí největší hrůzu, jelikož po nich dále následují hodiny skuhrání a naříkání.

20 top frází

Studie, o níž informoval server Daily Telegraph, ukázala, že až 37 % maminek a tatínků se nedokáže vypořádat s nejčastější otázkou začínající slovem proč.  Ačkoliv se většinou rodiče snaží odpovědět uspokojivě a věcně, jak jen to je možné, další salva "proč" následuje. Stejně jako neoblomná otázka " Už tam budeme?", která je se zaručeností pokládána v každé jízdě autem přesahující 10 minut.

Za pátý největší tázací strašák byl označen klasický dotaz "Opravdu musím?", jenž bývá položen v jakékoliv možné situaci, počínaje rodičovskou prosbou o úklid pokoje až po "sněz večeři".

Další z častých vět " To jsem ale nebyl já", jež iritují dospělé, prostupují celým seznamem. Touto větou se snaží malé ratolesti ospravedlnit zničení nějakého předmětu, ublížení kamarádovi i hádku se sourozenci.

Jedno z pěti dětí často říká "on/ona mě uhodila", zatímco 18 % mladých rebelů řekne v té samé situaci obligátní "to si začal/a on/ona".

Nejhorší pro city rodičů je slyšet "Nenávidím tě" nebo "Nikdy mě nic nenecháš dělat", děti je však používají spíše jako slovní zbraň proti autoritě, než že by to myslely skutečně vážně.

TOP 20 dětských nejotravnějších vět
1. Nudím se!
2. Proč?
3. Už tam budeme?
4. To není fér!
5. Musím?
6. To jsem nebyl já
7. Mohl/a bych dostat..?
8. Za chvilku...
9. Nenávidím tě..
10. On/ ona mě bouchl/a
11. Nechci jít spát.
12. On/a si začal/a.
13. Mám hlad.
14. Nikdy mě nic nenecháš dělat.
15. Co?
16. Mně se to nelíbí.
17. Chci tohle..
18. Můžeš to udělat?
19. Nemůžu to udělat.
20. Ale ty si říkal/a...

Anketa

Která z dětských frází vás nejvíce vytočí?
Nudím se!
5,2 %
Proč?
49,8 %
Už tam budeme?
11,2 %
To není fér!
3 %
Musím?
0,6 %
To jsem nebyl já
1,9 %
Mohl/a bych dostat..?
0,4 %
Za chvilku...
4 %
Nenávidím tě..
1 %
On/ ona mě bouchl/a
1,2 %
Nechci jít spát.
0,9 %
On/a si začal/a.
3,5 %
Mám hlad.
0,8 %
Nikdy mě nic nenecháš dělat.
0,3 %
Co?
2 %
Mně se to nelíbí.
0,3 %
Chci tohle..
2,5 %
Můžeš to udělat?
0,1 %
Nemůžu to udělat.
0,2 %
Ale ty si říkal/a...
4,3 %
Jiná
0,6 %
Mě nevytočí nic, vždy trpělivě odpovídám
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29459 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám